Lägg vetemjöl, grahamsmjöl och salt tillsammans med kylskåpskallt margarin skuret i små bitar.
Finfördela margarinet i mjölblandningen med en gaffel eller med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta till degen och låt den vila övertäckt i kylen ca 1 timme.
Sätt ugnen på 225°C.
Klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med degen och nagga botten med en gaffel. Klä pajdegskanten med remsor av dubbelvikt aluminiumfolie så glider inte kanterna ner under gräddningen.
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter. Sänk värmen till 175°C.
Koka den färska grönkålen ca 10 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och skär bort de grova stjälkarna.
Finhacka grönkålen i matberedare. Lägg den frysta grönkålen i ett durkslag och låt den både tina och rinna av, innan den hackas i matberedare.
Vispa samman ägg och matlagningsgrädde. Tillsätt grönkål, ädelost, salt och svartpeppar.
Häll smeten i pajskalet. Strö över riven ost.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
1 L riven vitkål. 2 päron av fast sort. 4 stjälkar blekselleri. 1 dl majonnäs. Salt och peppar. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar
Märkligt nog blir jag alltid sugen på frächsare, grönare julmat nyförtiden. Här är mitt gröna julbord, en saffransaflafel (inspirerad av förra årets saffranshummus), men grönkålssallad med rostad pumpa och slutligen bloggfavoriten, rödkålssallad med apelsin, spenat och granatäpple
Foto. Saga Wendotte. Detta är första delen i en serie med godsaker som jag har tagit fram till jul, fotograferade av den superbegåvade fotografen Saga Wendotte
Vitkål. Tranbär. Valnötter. 1 msk vinäger. 2 msk olja. 2 msk majonnäs. 1 tsk honung. Salt och peppar. Rosta valnötterna i stekpanna, dra åt sidan och låt svalna
Den här härligt matiga salladen finns med i vår julkokbok "Utvalda favoriter från Elsas Julbord". Med sina klara färger är den en njutning för ögat, men också för magen
Foto. Saga Wendotte. Detta är andra delen i en serie med godsaker som jag har tagit fram till jul, fotograferade av den superbegåvade fotografen Saga Wendotte
Flertalet av julens kryddor lyfter den här linssalladen till oanade höjder. Passar perfekt till resterna från julens kalkon tillsammans med en kall sås gjord på örter, crème fraiche, majonnäs och en liten klick dijonsenap
1 L riven vitkål. 2 päron av fast sort. 4 stjälkar blekselleri. 1 dl majonnäs. Salt och peppar. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar
Och det hoppas jag kunna inspirera till med mitt gröna julbord. När jag har skapat mina gröna julrecept har jag utgått från traditionella smaker och säsongsbetonade råvaror men i ny tappning
Här har jag utgått från receptet på min mosters påskpaj som hon alltid gör till påsk, med ursprung i Italien, och fått ihop en riktigt god paj som fylls med rester av julskinka, ost och broccoli
English Text Further Down. Som andra recept för Hälsans Kök är Chèvregratinerad Rödkål med a la Bacon. Bäst att äta tillförrätt eller som en del av ett Julbord
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.