Sockerkaka

Sockerkaka är en av våra mest klassiska bakverk, och kanske också en av de lättaste kakorna att röra ihop till fikastunden.

citronsockerkaka äppelsockerkaka vaniljsockerkaka limesockerkaka saffransockerkaka nutellasockerkaka apelsinsockerkaka lavendelsockerkaka saftig sockerkaka lätt sockerkaka
cookiesandsweets
Bilden kommer från receptet Saftigaste sockerkaka med Ricotta av cookiesandsweets

Topprecept för sockerkaka just nu

Visa alla topprecept för sockerkaka

Baka enkel sockerkaka


Sockerkaka är en av våra mest klassiska bakverk, och kanske också en av de lättaste kakorna att röra ihop till fikastunden. Hemligheten för att få en riktig saftig kaka är att inte grädda sockerkakan för länge på hög temperatur, då torkar den lätt ut. Prova gärna med en sticka, som ska vara lite kletig när du tar ut den, för att få sockerkakan precis sådär mjuk och saftig som den ska vara.

Grundreceptet på sockerkaka kan du variera genom att tillsätta smaksättningar som malen ingefära, kardemumma eller bär. Sockerkaka med citron är en annan favorit. Varför inte bjuda på flera olika sorters sockerkaka till nästa kafferep?

Ett annat sätt att variera kakan litegrann är genom att bröa formen med något annat än ströbröd. Även kokosflingor, vallmöfrön, malda nötter eller sesamfrön fungerar fint att ha i formen efter att du har smort den med smör.

Sockerkaka är gott att äta precis som den är, men vill du lyxa till det ytterligare kan du servera kakan tillsammans med vispad grädde och färska bär - en alldeles ypperlig dessert! Ett annat sätt att sätta lite extra guldkant på sockerkakan är genom att servera den tillsammans med en god glasyr och din favorittopping.

Toppkommentarer i sockerkaka

Farmors sockerkaka
3
marian-33
marian-33 kommenterade på Farmors sockerkaka

“"Åtkomst nekad" står det tyvärr....”

Se recept
En sockerkaka!
12
Şilan Aslan
Şilan Aslan kommenterade på En sockerkaka!

“Tack för receptet. Jag använder den ganska ofta och nästan som grundrecept. Jag brukar lägga i lite kanel, kardemumma och rivet skal av apelsin. Testat även att lägga i solroskärnor. Jättegott!”

Se recept
Köksmagi: En enda smet – två lager kaka
84

“Kan någon lägga in receptet här har ej Sydsvenskan tack”

Se recept
Vegansk kardemummakaka
7

“Väldigt god!”

Se recept
Pensionärskaka
8
herdenborg
herdenborg kommenterade på Pensionärskaka

“Det blir ju inte ens kräm ?! Känns som att det fattas något här ... Jag tror att mjölken skulle ha varit grädde istället, men just idag så har jag ingen grädde så jag tänkte smaksätta smörmjölken med lite apelsinmarmelad. Vad tror ni om det ??!”

Visa alla 3 kommentarer
Banankaka med chokladglasyr
20

“Ser jätte god ut ! Med tanke på chokladglasyren, så har jag kok-choklad hemma i kylen som är anpassad för just kakor, då spar man ju lite extra tid om man inte har vispgrädde hemma !”

Se recept

Senaste recepten för sockerkaka