Knäck

Hemlagad knäck är nästan ett måste i juletid. Detta sega och klassiska julgodis älskas av de flesta.

lakritsknäck mandelknäck knäckesticks kolaknäck knäckisar jordnötsknäck polkagrisknäck nötknäck knäckformar knäckerutor
list.blogg.se
Bilden kommer från receptet Lowcalorie 'Knäck'. av list.blogg.se

Topprecept för knäck just nu

Visa alla topprecept för knäck

Ingen jul utan knäck


Klassisk knäck görs på sirap, smör, grädde, socker och hackad mandel. Receptet på knäck är känt sedan slutet av 1600-talet. Idag finns en mängd variationer på originalreceptet och många smaksätter gärna knäck med sina favoritsmaker. Exempel på variationer är choklad, rivet lime- eller apelsinskal, ingefära, pepparkakskrydda, malen kardemumma eller rostad kokos.

Det finns några saker att tänka på för dig som vill lyckas med julbaket. Undvik att röra i knäcken för mycket, så att inte sockret kristalliserar sig. Koka alltid knäck i en tjockbottnad kastrull om du lagar godiset på spisen. Det går också göra knäck i micron.

När du tror att smeten är klar är det dags kan du kontrollera detta genom att göra ett kulprov. Droppa lite av smeten i ett glas med iskallt vatten. Vänta i några sekunder och testa sedan om du kan forma smeten till en kula. Knäcken är klar när kulan är ganska fast. Känns den för mjuk kokar du smeten lite längre. Var sedan försiktig när du häller upp knäcken på formar, så att du inte bränner dig på den varma smeten.

Förvara gärna knäck i kylen med en bit bakplåtspapper mellan varje lager, så att knäcken inte klibbar ihop med varandra.

Toppkommentarer i knäck

Mamma Myrans knäckiga rabarberpaj
4

“Ser mycket gott ut! Ska kanske testa när min diet slutat!”

Se recept
Knäckig rabarberpaj
0

“Jättegod, 30 min i ugnen”

Se recept
Knäckig rabarberpaj
5

“Jättegod, 30 min i ugnen”

Visa alla 2 kommentarer
Knäckig rabarberpaj med kardemumma
52

“Knäckig och god”

Se recept
Knäckig äppelkaka i långpanna
1.4k

“Hej vänner, jag skriver för att få dig goda nyheter. Jag är väldigt glad för att jag fick ett lån på 550 000 kr som jag skapade min restaurang. Jag fick detta lån från fru Catalia Merkel, en seriös finansiär. Så, om du behöver ett lån av pengar för att få dina drömmar att bli sanna, som att ha ditt eget företag, betala för din bil, hus och andra, ansöka om ditt lån.
pengar i Ms Catalia Merkel. Jag fick 550 000 kr på 48 h vid 3% intresse och mycket snabbt mycket säkert.
Kontakta honom via e-post: [email protected]
Sprid meddelandet till dina kollegor för att hjälpa dem som behöver det.
Tack.”

Se recept
Chia knäcke
9
cecilia-20 kommenterade på Chia knäcke

“Oerhört bra recept, jättegott och alla möjliga ostar och skinka passar till. Jag testade att byta ut quinoa mot sesam- eller pumpakärnor och det gick lika bra, om man vill variera. Ett tips är att kavla ut det, men lägg ett bakplåtspapper på så att kavlen inte fastnar.
Rekommendera starkt, både för smak och en glad mage!”

Se recept