Köttbullar

Få saker slår hemlagade köttbullar. De populära bollarna serverar vi gärna både till vardags och till högtider som jul och påsk.

julköttbullar kycklingköttbullar älgköttbullar thaiköttbullar miniköttbullar tacoköttbullar chiliköttbullar parmesanköttbullar kalkonköttbullar jätteköttbullar
Bilden kommer från receptet av

Topprecept för köttbullar just nu

Visa alla topprecept för köttbullar

Köttbullar - lättlagat och klassiskt


I Sverige äter vi gärna köttbullar med potatis, brunsås och lingon. Men som med så många andra rätter är möjligheten till variation stor. Köttbullar med tomatsås är hur gott som helst, gärna tillsammans med pasta. Och vem älskar inte den klassiska köttbullemackan med rödbetssallad?

Köttbullar finns i olika former över hela världen, men var rätten först uppstod är oklart. Men maträtten kan i alla fall spåras tillbaka till 1700-talet och åts bland annat vid Richard den II:s hov i England. I Sverige nämns köttbullar i Kajsa Wargs klassiska kokbok från 1755. Därefter har de små bollarna blivit ett omtyckt inslag i den svenska matkulturen. Som fingervisning på rättens popularitet kan nämnas att möbelvaruhuset Ikea säljer 180 miljoner köttbullar per år.

Swedish meatballs är ett känt begrepp i världen och det som kanske framför allt utmärker våra köttbullar är att vi äter dem med just gräddsås och sötsyrliga lingon.

Visste du att även köttbullen har en egen dag? Markera den 23 augusti i din kalender om du vill hylla den lilla bollen extra mycket i år.

Toppkommentarer i köttbullar

Gräddstuvade vegetariska köttbullar med hasselbackspotatis, pressgurka och rårörda lingon
241

“Gjort det till ett barnbarn som var vegetarian och hon gillade det mycket ?”

Visa alla 2 kommentarer
Köttbullar i gräddsås med gurka
8

“Om gräddsås 10dl (kokas ner massa). Eller ICAs brunsås!!”

Visa alla 2 kommentarer
Klassiska köttbullar | Recept ICA.se
31

“Lägg gärna till 1-2 msk kalvfond, och använd bubbelvatten istället för mjölk! Väldigt gott!”

Visa alla 2 kommentarer
Köttbullar i ugn
27
Karin kommenterade på Köttbullar i ugn

“Lite trist recept. Behöver mer salt och kryddor enl. mig”

Se recept
Asiatiska köttbullar med kokosris och mangosalsa
19

“Bra köttbulle/ris-ratio, godast att steka köttbullarna. Alicia tyckte sådär om köttbullarna (kanske ta mindre fisksås ?)”

Se recept