Köttbullar

Få saker slår hemlagade köttbullar. De populära bollarna serverar vi gärna både till vardags och till högtider som jul och påsk.

julköttbullar kycklingköttbullar älgköttbullar thaiköttbullar miniköttbullar tacoköttbullar chiliköttbullar parmesanköttbullar kalkonköttbullar jätteköttbullar

Topprecept för köttbullar just nu

Visa alla topprecept för köttbullar

Köttbullar - lättlagat och klassiskt


I Sverige äter vi gärna köttbullar med potatis, brunsås och lingon. Men som med så många andra rätter är möjligheten till variation stor. Köttbullar med tomatsås är hur gott som helst, gärna tillsammans med pasta. Och vem älskar inte den klassiska köttbullemackan med rödbetssallad?

Köttbullar finns i olika former över hela världen, men var rätten först uppstod är oklart. Men maträtten kan i alla fall spåras tillbaka till 1700-talet och åts bland annat vid Richard den II:s hov i England. I Sverige nämns köttbullar i Kajsa Wargs klassiska kokbok från 1755. Därefter har de små bollarna blivit ett omtyckt inslag i den svenska matkulturen. Som fingervisning på rättens popularitet kan nämnas att möbelvaruhuset Ikea säljer 180 miljoner köttbullar per år.

Swedish meatballs är ett känt begrepp i världen och det som kanske framför allt utmärker våra köttbullar är att vi äter dem med just gräddsås och sötsyrliga lingon.

Visste du att även köttbullen har en egen dag? Markera den 23 augusti i din kalender om du vill hylla den lilla bollen extra mycket i år.

Toppkommentarer i köttbullar

Gräddstuvade vegetariska köttbullar med hasselbackspotatis, pressgurka och rårörda lingon
240

“Gjort det till ett barnbarn som var vegetarian och hon gillade det mycket 🖒”

Visa alla 2 kommentarer
Godaste köttbullarna
273

“Blir förlösa att steka. Mer ströbröd. Görna ett ögg. Mindre med lök.”

Se recept
Köttbullar
23
jesperandersson-1
jesperandersson-1 kommenterade på Köttbullar

“Grymt goda men jag höjde värmen till 250 och ökade tiden till 10 min”

Se recept
Köttbullar i ugn
66
jonnai kommenterade på Köttbullar i ugn

“Använde ekologisk nötfärs och hade ca en halv dl ströbröd mindre samt bytte ut två av kryddmåtten vitpeppar mot svartpeppar och stekte istället. Men supergott blev det. (På en väns rekommendation: En liten del av färdiga färsen lade jag i en skål bredvid och blandade i en klick grovkornig senap samt rullade och stekte. Det smakade inte riktigt senap sen men de köttbullarna fick en liksom mustigare smak och kändes ännu mer juliga. Tack för receptet och god jul 😄👌”

Visa alla 2 kommentarer
Köttbullar Och Mos
3

“Det va riktigt smaskens!”

Se recept
Köttbullar med lingonsås
8

Toppanvändare i köttbullar

Visa alla toppanvändare