Fridaskök
Bilden kommer från receptet Chili con Carne av Fridaskök

Topprecept för chili con carne just nu

Visa alla topprecept för chili con carne

Servera en het middag


Traditionellt innehåller grytan bland annat köttfärs, bönor, chili och tomater. Gör gärna chili con carne på högrev av bra kvalitet så blir den ännu mustigare. Chili con carne sköter sig själv på spisen och blir bara godare ju längre den får stå och puttra på låg värme.

Denna kryddiga maträtt tillskrivs ofta det mexikanska köket men där är den faktiskt inte särskilt utbredd. I Mexiko serveras den framför allt i områden nära gränsen mot USA samt på stora turistställen. Få rätters ursprung är så omtvistade som chili con carne. Flera delstater i södra USA, som Texas, New Mexico och Arizona, menar sig vara hemort till den klassiska rätten. Historierna som omgärdar rätten är många. Bland annat sägs det att chili con carne för första gången lagades på amerikanska fängelser, då ingredienserna var billiga.

Oavsett ursprung är det en rätt som går hem i de flesta läger. Även vegetarianer kan sätta sin prägel på chili con carne - eller snarare chili sin carne - då med bland annat tofu och aubergine som ersättning för köttet.

Många serverar Chili con carne med ris, men det går minst lika bra att äta grytan som den är - kanske med en klick gräddfil eller yoghurt samt tortillachips.

Toppkommentarer i chili con carne

Chili con Carne med Polentakaka
1

“Gott bröd och koncept! Men gör egen chili con carne med tacokrydda och paprika i. Brödet måste stelna till och svalna efter ugnen. Ha mer jalapeno i brödet.”

Se recept

Toppanvändare i chili con carne

Visa alla toppanvändare