Korvstroganoff

Lättlagad, enkel och välsmakande - det finns en anledning till att korvstroganoff är en av våra allra främsta vardagsfavoriter.

lättare korvstroganoff korvstroganoff chilisås korvstroganoff chorizo korvstroganoff potatis korvstroganoff kött korvstroganoff morötter korvstroganoff soya korvstroganoff buljong korvstroganoff vitkål korvstroganoff dill
Fru Boholm
Bilden kommer från receptet Korvstroganoff av Fru Boholm

Vardagshjälten korvstroganoff


Denna goda gryta, gjord på falukorv, grädde och tomatpuré, rör du lätt ihop på en kvart. Korvstroganoff är med andra ord en riktig räddare i nöden efter en lång dag på jobbet när barnen skriker efter mat.

Få kanske vet att korvstroganoff har anor som går långt tillbaka i tiden. Vår försvenskade version av stroganoff har sitt ursprung i Ryssland. Där skapades maträtten, då med biff, på 1700-talet av en kock som var anställd av en greve vid namn Alexander Stroganov. Greven var en köttälskare och en riktig gourmand. Men med åren tappade han sina tänder vilket naturligtvis gjorde det svårare att tugga kött. Hans kock uppfann då denna rätt, där köttet strimlades i mindre bitar och sedan kokades i en sås på fransk senap, grädde, citron, tomater och svamp. Rätten blev en sådan hit att kocken vann en matlagningstävling i Sankt Petersburg med sin stroganoff.

När rätten senare nådde Sverige modifierades originalreceptet och falukorv ersatte biff. Idag lagas båda sorter, men korvstroganoff vinner nog popularitetstävlingen här i norden. Vill du lyxa till din korvstroganoff går det bra att ersätta falukorven med en annan, mer smakrik korvsort. Testa till exempel merguez eller kabanoss. För en fettsnålare variant kan välja bort grädde och istället göra korvstroganoff med mjölk.

Toppkommentarer i korvstroganoff

Korvstroganoff
9
mjöd.se
mjöd.se kommenterade på Korvstroganoff

“Ju enklare desto bättre!”

Visa alla 2 kommentarer
Stroganoff på fisk
9

“Perfekt och supergod mat att fira segern i fotboll med!”

Se recept

Toppanvändare i korvstroganoff

Visa alla toppanvändare

Senaste recepten för korvstroganoff