Bilden kommer från receptet av

Topprecept för pasta carbonara just nu

Visa alla topprecept för pasta carbonara

Pasta carbonara - en italiensk klassiker


Italienarna kan det här med mat - det är sen gammalt. En pasta carbonara är praktexemplet på lyckade smakkombinationer. Ägg, salt parmesan, kryddig svartpeppar och rökig skinka. Detta i kombination med pasta som är kokad al dente. Mums säger vi bara. Här har vi italiensk husmanskost när den är som allra bäst.

I det italienska originalreceptet används guanciale, lufttorkad griskind, men det kan utan problem bytas ut mot pancetta eller bacon. Pasta carbonara betyder kolarhustruns pasta. Namnet kommer från svartpepparn, som med lite fantasi påminner om sot.

Pasta carbonara härstammar enligt många från Rom och ska ha fått sitt internationella genomslag efter andra världskriget. Enligt historien ska amerikanska trupper stationerade i Italien fått upp ögonen för rätten och därefter tagit med sig den hem. I Italien görs en krämig pasta carbonara med ägg och ost, utan grädde. Men i många delar av världen görs pasta carbonara med grädde. Ibland används även lök, men det är alltså inget som ingår i en äkta pasta carbonara. Oavsett hur du föredrar din pasta carbonara är det viktigt att äta direkt när den är rykande färsk!

Toppkommentarer i pasta carbonara

Grön carbonara
6
osa
osa kommenterade på Grön carbonara

“Gottig och populär”

Se recept
Morbergs Spaghetti Carbonara
76

“Den här rätten är enkel att göra och supergod! Man bör dock inte äta den så ofta med tanke på all grädde :-)”

Visa alla 2 kommentarer
Carbonara - en favorit
16
dariusa
dariusa kommenterade på Carbonara - en favorit

“Bästa carbonaran. Kidsen älskar den!”

Se recept

Toppanvändare i pasta carbonara

Visa alla toppanvändare

Senaste recepten för pasta carbonara