Köttfärssås räddar middagen


Köttfärssås och spagetti, lasagne, pasta bolognese - möjligheterna till variation är oändliga! Kanske är det just därför köttfärssås har blivit en given middagsfavorit i så många hem.

Recepten på köttfärssås är lika många och varierade som sätten att servera denna klassiska sås. Morötter eller ketchup? Grädde eller krossade tomater? Här går åsikterna isär och alla har sin egna metod för att få till en riktigt god köttfärssås. Testa att laga köttfärssås med rödvin för en mustig sås med djup smak.

Den svenska varianten av köttfärssås är givetvis inspirerad av italienarnas ragù bolognese, som har sitt ursprung i staden Bologna. Där görs köttfärsås på bra råvaror, gärna högrev, och alla familjer har sin egen version av bolognese. Gemensamt för alla är att de innehåller morot, rotselleri, vin, plommontomater, lagerblad och är kryddad med oregano och timjan. Såsen får ta sin tid och puttrar med fördel i många timmar på spisen. Rätten har hundraåriga anor och det finns faktiskt ett officiellt recept som en delegation från det italienska institutet för kokkonst, Accademia Italiana della Cucina, på 1980-talet förde till handelskammaren i Bologna.

Oavsett om du inspireras av italienarna eller inte så går det knappast att misslyckas med köttfärssås!

Toppkommentarer i köttfärssås

Isabellas bästa köttfärssås
10

“Bjudsås! Gör dagen innan i gjutjärnsgrytan. Räcker till minst 6 vuxna.”

Se recept
Godaste köttfärssåsen
210

“Jättegod. Trodde att man behövde kertsup, men nej ingen kertsup.”

Visa alla 2 kommentarer
Asiatisk köttfärssås
15

“Efter att jag pimpade med lite mer buljong och kryddor blev det väldigt gott.”

Se recept
Köttfärssås & spagetti!
15

“GOTTGOTT!”

Se recept