14 personer:
Ingredienser 4 rödspättor, flådda (à ca 350 g) 1 tsk salt 1 dl vetemjöl 50 g smör Rotfrukter: 300 g morötter 300 g palsternacka 1 msk rapsolja 1 krm salt Svamp: 500 g svamp, valfri 2 msk olivolja 25 g smör 2 krm salt Smör: 150 g smör 3 msk lingon, rårörda Tillbehör: blandad salladGör så här: Rotfrukter: Sätt ugnen på 225°. Skala och skär morötter och palsternackor i rejäla stavar. Lägg i en ugnssäker form och blanda med olja och salt. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills de fått fin färg. Svamp: Ansa och skär svampen i bitar. Bryn i olja 2–3 min, tills de fått fin färg. Lägg i smöret och stek svampen ytterligare 1 minut. Salta. Salta spättorna och vänd dem i mjöl. Stek i smör ca 3 min på varje sida, tills de har en fin brynt yta. Smör: Lägg smöret i en kastrull. Koka kraftigt tills smöret börjar bli lätt brynt och dofta nötigt. Lägg ner lingonen och ta kastrullen från plattan. Lägg spättorna på rotfrukter och svamp. Ös över lingonsmöret och servera med sallad.
Lägg skockorna i en ugnsfast form och blanda med olja och salt. olja med neutral smak. Lägg upp gösfiléerna, svampenoch skockorna på tallrikarna och ös bryntsmörvinägretten över
Tillsätt den till det smälta smöretoch låt stå och puttra på medelvärme tills smöretoch pepparroten fått en fin ljusbrun färg, rör då och då och passa noga så att det inte bränns
Så hälleflundran fick sällskap av en matig sallad med mathavre, lite bryntsmöroch riven pepparrot. Värm en kastrull medsmör i långsamt på mellanvärme tills smöret börjar bli brunfärgat och får en nötig doft
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.