1800 g
skalad mjölig potatis, typ king edward eller mandelpotatis 3 dl mjölk
150 g
rumstempererat smör
1 en
nypa nyriven muskutnöt (riv från hel nöt!)
1 salt
och vitpeppar
1 Röd
vinbärsgelé
1 Kokta
haricots vertsBryn viltgrytbitarna i smör och olja runtom tills de fått fin färg. Tillsätt lök och låt fräsa med i några minuter. Häll på vin, vatten, fond och lägg i morötter. Tillsätt enbär, timjan, lagerblad och torkade trattkantareller. Låt puttra under lock i 1 timme.
1 Efter
grytan puttrat i 1 timme, lyft på locket och tillsätt grädde, soja och svartvinbärsgele. Låt puttra utan lock i 20 minuter tills grytan kokat ihop och reducerat något.
1 Rör
ut maizenan med 2 msk vatten och häll i grytan under omrörning. Smaka av grytan med salt, peppar och ev lite mer soja och gelé.
1 Under
tiden grytan puttrar på spisen, gör potatispuré. Koka potatis tills den är mjuk. Häll av vattnet ur grytan och häll i mjölken. Ställ tillbaka på plattan och låt mjölken bli varm. Använd nu elvisp, men utan att sätta på den. Mosa potatisen något med de stilla visparna. Vispa sedan potatisen fluffig med elvispen. Lägg i smör, riv lite muskotnöt över, salta och peppra. Vispa hastigt ihop. Smaka av med ev mer salt , muskotnöt och peppar.
1 Servera
grytan med potatispuré, vinbärsgele samt nykokt haricots verts.
Ingredienser 1 kg grytbitar av älg eller annat vilt salt och peppar smör till stekning 1 st gul lök 2 dl rött vin 5 dl viltbuljong 2 msk tomatpuré 4 st enbär 0. 5 dl japansk soja 12 st steklökar 2 st vitlöksklyftor 200 g blandsvamp - rensad Garnering 2 dl lingon Tillbehör potatismos Lägg i inköpslista Måttomvandlingstabell
Vad du behöver1 kg grytbitar av älg eller annat vilt salt och peppar smör till stekning1 st gul lök2 dl rött vin5 dl viltbuljong2 msk tomatpuré4 st enbär0. 5 dl japansk soja12 st steklökar2 st vitlöksklyftor200 g blandsvamp - rensadGarnering2 dl lingonTillbehör potatismos
4 700 g grytbitar av vilt (vildsvin, älg, hjort eller rådjur) 1/2 dl konc viltfond olja salt och peppar Marinad 1 gul lök 2 palsternackor 2 morötter 2 vitlöksklyftor 3 dl rödvin 1/2 dl rödvinsvinäger 2 msk krossade enbär 1 tsk torkad timjan Sås 300 g skogssvamp 50 g ädelost 3 dl vispgrädde 1 msk soja 1 msk svartvinbärsgelé majsstärkelse (Maizena) Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Vi har gjort den här rätten många gånger hemma, men eftersom jag inte hade något vitt vin hemma och var ganska less i matbutiken körde jag det bekväma alternativet med halvfabrikat
Veckans så otroligt goda pirog medsvamp, vitkål och kokta ägg var det så länge sedan vi åt hos oss. De går att äta kalla och har man en eld att tillgå värms de lätt med lite folie omkring
I ett avsnitt gjorde han en enkel svamprättmed krispiga brödsmulor, rosmarin och vårlök. Stek svamparna hela i en blandning av smör och olja tills de har fått fin yta på båda sidor
Skala och kärna ur pumpan, skär i bitar, kärna ur och hacka chilin, skala vitlöken, lägg allt på ugnspapper, ringla över lite olivolja, salta och dra några varv med pepparkvarnen
Lägg på ett till lager plattor och toppa medsvampröra. (om du lagar med färsk svamp så. i helgen och något mumsigt ska lagas (om jag kan lyckas med det)
Det finns olika sätt att rensa svamp, en del sorter som vanliga kantareller går enklare, medan trattkantareller, trumpetsvampoch soppar kräver mer noggrann rensning
Ost- och skinkpaj medsvamp är en av mina favoritpajer som går snabbt att laga ihop och passar utmärkt till både utflykter, lätt luncher men även som förrätter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.