Viltgryta med svamp och potatispuré
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 600 gr viltgrytbitar, tex älg eller hjort
  • 12 gula lökar i klyftor
  • 12 morötter i tjocka slantar
  • 11 1/2 dl vitt vin
  • 16 dl vatten
  • 13 msk flytande kalvfond
  • 110 enbär, krossade
  • 11 tsk torkad timjan
  • 13 lagerblad
  • 130 g torkade trattkantareller
  • 13 dl grädde
  • 11 msk svartvinbärsgele
  • 11 msk ljus soja
  • 11 msk maizenasalt och nymalen svartpeppar
  • 1 Smör och neutral rapsolja att steka i
  • 1800 g skalad mjölig potatis, typ king edward eller mandelpotatis 3 dl mjölk
  • 150 g rumstempererat smör
  • 1 en nypa nyriven muskutnöt (riv från hel nöt!)
  • 1 salt och vitpeppar
  • 1 Röd vinbärsgelé
  • 1 Kokta haricots vertsBryn viltgrytbitarna i smör och olja runtom tills de fått fin färg. Tillsätt lök och låt fräsa med i några minuter. Häll på vin, vatten, fond och lägg i morötter. Tillsätt enbär, timjan, lagerblad och torkade trattkantareller. Låt puttra under lock i 1 timme.
  • 1 Efter grytan puttrat i 1 timme, lyft på locket och tillsätt grädde, soja och svartvinbärsgele. Låt puttra utan lock i 20 minuter tills grytan kokat ihop och reducerat något.
  • 1 Rör ut maizenan med 2 msk vatten och häll i grytan under omrörning. Smaka av grytan med salt, peppar och ev lite mer soja och gelé.
  • 1 Under tiden grytan puttrar på spisen, gör potatispuré. Koka potatis tills den är mjuk. Häll av vattnet ur grytan och häll i mjölken. Ställ tillbaka på plattan och låt mjölken bli varm. Använd nu elvisp, men utan att sätta på den. Mosa potatisen något med de stilla visparna. Vispa sedan potatisen fluffig med elvispen. Lägg i smör, riv lite muskotnöt över, salta och peppra. Vispa hastigt ihop. Smaka av med ev mer salt , muskotnöt och peppar.
  • 1 Servera grytan med potatispuré, vinbärsgele samt nykokt haricots verts.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.