1 små
tomater, gärna i olika färger, så att det fyller din glasburk
1 blandad
svamp, t ex kantareller, karl johan, ostronskivling, så att det fyller din glasburk
1
vitlök
1
salt
1 färska
örter, t ex rosmarin, oregano, timjan eller gräslök
1 ankfett
eller mild olivolja1. Dela tomaterna i halvor, salta dem med 1 krm salt och varva dem med örter och 2 klyftor vitlök i en steriliserad burk. Häll på fett/olja så det täcker och förslut locket.
2. Dela
svampen i grova bitar och vänd dem i en aning salt. Låt dem gärna stå en stund för att bli av med överflödig vätska. Klappa svampen torr med en handduk och varva dem på samma sätt som tomaterna och häll på fett.
3. Ställ
in burkarna på en plåt i ugnen, sätt på den på 100 grader och låt dem stå i 5-6 timmar.TipsDina konfiterade svampar och tomater kommer hålla sig väldigt länge, förvara dem mörkt och svalt och använd alltid rena verktyg när du tar upp ur burken. Att plocka upp några svampar och tomater ur sina burkar och upp på en nygräddad pizza eller till exempel stuva ner i en frasig nybakad baguette med lite krispig sallad är en ren lycka.
Om
confiteringConfitering, vilket betyder konservering, är när man tillagar något i någon form av fett, ofta tillvarataget ankfett, under en lång tid på låg värme. Till skillnad från fritering vilket är tillagning på väldigt hög värme under kort tid.
Skala och hacka lök och vitlök, och grovhacka den avrunna svampen. Har du tillgång till färska kantareller eller annan färsk svamp föreslår jag att du tar det i stället, men i brist på det använde jag mig av torkad svamp
När köttet fått yta, sänk värmen, ha ner hackad gul lök, vitlök ochsvamp i pannan. Ha därefter ner strimlad paprika, serranoskinka och soltorkade tomater
Nästa gång skippar jag svampenoch lägger på hela ostskivor ochtomat. Det smakade fantastiskt gott men jag märkte knappt av svampen faktiskt och tror att det hade smakat lika gott utan
lök, tomatoch mangold (babyspenat går lika bra som mangold). Istället för klassisk äggstanning att binda ihop allt med (mjölk och ägg) så använder jag ricotta och crème fraiche med äggen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.