1800 g
lammstek benfri 1 citron 4 klyftor vitlök 0,5 msk olivolja salt svartpeppar 1 tsk torkad rosmarin (eller en kvist färsk) 3 dl köttbuljong 1 bit kålrot 1 bit rotselleri 2 morötterTvätta och torka citronen. Riv hälften av det gula skalet och pressa ut saften. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Skala kålrot, rotselleri och morötter och skär dem i grova tärningar. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Bryn steken på hög värme runt om, några minuter på varje sida. Krydda med salt och svartpeppar. Låt vitlöksskivorna fräsa med de sista 20 sekunderna. Flytta över köttet och vitlöken till en gryta med lock. Tillsätt citronskal och -saft, rosmarin, buljong och rotfruktstärningar. Koka upp under lock och sjud sedan i ca 30 minuter. Vänd köttet efter de första 10 minuterna. När köttet är klart ska det ha en innertemperatur på 70-72° för rosa kött och 77° för genomstekt. Svep in köttet i folie och låt det vila innan det skärs upp. Mixa skyn med vitlöken och grönsakerna i en matberedare. Krydda med salt och peppar. Skär köttet i tunna skivor och servera med såsen.
Nu ska ni få receptet på en riktigt god grytamedfläskfiléoch en massa annat gott, passar perfekt att bjuda på imorgon för att avsluta helgen på bästa sätt
Tillsammansmed honungen ochvitlökenblir såsen precis lagom stark och söt. Smeta in lammet i en kräm av honung/vitlök/sojaLagai 90 grader tills knappt 60 grader (otroligt mört)Använd skyn som bas för såsen men tillsätt grädde ochliteportvinoch koka/reducera en bra stund. 90 grader till
Värm en grytamedmilda, häll iviltskaven, fräs tillfin gyllenbryn färg. Lägg upp på en tallrikochtillsätt mer mildaoch fräs rotfrukterna, löken och svampen, till en gyllenbrun färg
Jag har tyvärr inteskrivit upp vart originalreceptet kommer ifrån, men jag har i alla fall noterat att grytanegentligen ska lagas medsötpotatis, istället för morötter och kålrot som jag har valt att göra
Lägg lammstekeni en kraftig plastpåse och häll imarinaden. Lammstek. Lägg steken i en långpanna, skär skåror i köttet ochstickinvitlöksbitarnai skårorna
Rulla ihop köttet ochbind upp det med steksnöre eller tandpetare. Putsa köttet om det behövs, gnugga incitron, fond, rosmarin, vitlök, salt och peppar i köttet
Vi käkade grytanmedbasmatirisochlite äppelchutney (se här). Den här kanongoda innehållsrikagrytanmed smaker influerade av det karibiska köket lagade jag förra veckan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.