11 stort
knippe färska örter (timjan, dragon, salvia och mynta)
1
olivolja
15-6 klyftor
vitlök
1
havssalt
1 svartpeppar
ur kvarn
12-3 dl
vitt vin, eller vatten
12 gula
lökar
12
citroner
12-2,5 kg
hel lammstek med ben 1 stort knippe färska örter (timjan, dragon, salvia och mynta) olivolja 5-6 klyftor vitlök havssalt svartpeppar ur kvarn 2-3 dl vitt vin, eller vatten 2 gula lökar 2 citronerSätt ugnen på 250 grader. Putsa köttet och snitta fettkappan med en vass kniv. Hacka örterna grovt och mortla till en grov pasta med lite olivolja och vitlöken. Skär små hål i köttet och fyll hålen med örtpastan. Gnid in köttet rikligt med rikligt med salt och peppar och olivolja. Lägg steken i en ugnsform eller långpanna. Häll i ungefär 2-3 dl vitt vin eller vatten. Skala och klyfta löken och dela ner citronen i halvor, lägg alltsammans runt steken. Ställ in köttet i mitten av ugnen och stek i 20-25 minuter tills steken fått färg. Sänk ugnstemperaturen till 125 grader och låt steka till en innertemperatur på ca 62-65 grader, ös steken med stekskyn ett par gånger under tiden. Lått köttet vila 5-10 minuter innan servering och tranchering.
Skär osten i små bitar och blanda med färsen. 1500 g köttfärs gärna lammfärs 1 st citron rivet skal 2 msk hackad persilja 1 st vitlöksklyfta salt peppar 100 g fetaost smör eller margarin till stekning Tzatziki. 5 st gurka 2 dl grekisk yoghurt 1 st vitlöksklyfta salt peppar 1 msk olivolja Servera med. Forma färsen till 6–8 biffar och stek dem i en stekpanna med smör, ca 5 minuter per sida, tills de är klara. 1Servera med klyftpotatis, och en sallad med tomater, oliver och rödlök
Salta köttet och fräs det tillsammans med hackade lök i lite mer matolja. Servera med basmatiris. Fräs örter och gräslök i matolja i ungefär 30 minuter och salta, peppra och lägg i gurkmeja
Gör små håll i köttet och spetsa det med skalade vitlöksklyftor. Lägg köttet i emaljgrytan med lock, jag använde en glasugnsform med lock och det gick bra
Den här kryddiga grytan är lika god att tillaga med både lammkött och nöt. Jag har fått inspiration ifrån Indien eftersom att jag bara älskar att använda massor med kryddor och kombinera olika smaker
Det är med stor respekt jag nu tillagar resten av det här lammet och inser hur oerhört nyttigt det är att lära sig mer om djuruppfödning och bra råvaror när man ska laga mat från grunden under flaggen “närproducerat”
Här är ett bra recept på en festlig och god middag med något så lyxigt som rostbiff av lamm. Lamm ska aldrig stekas alltför hårt, för då blir köttet torrt, segt och trist
Till lammet åt vi en avokadosallad med fetaost, picklad rödlök, granatäpplen och nigellafrön. För omväxlings skull så är det inte lammstek som ligger på våra tallrikar, det är ju annars en inte helt ovanlig syn här i Mårtenssons kök (letar ni recept på det så skriv in lammstek i sökrutan så dyker våra olika recept upp där), här har vi istället lammskivor och dom kommer från bogen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.