1 dl
pressad apelsin eller mixade hinnfria aplsinklyftor - ca 100 g rivet apelsinskal - under förutsättning att du har en ekoapelsin, annars hoppar du över det
2 msk
husk
3 stora
ekoägg - 197 g 1½ dl ljust rårössocker - ca 140 g 2 tsk äkta vaniljsocker
2 - 2½ dl
rismjöl - 2½ dl vägde ca 170 g - beroende på vilken sorts husk du använder
Det blev alltså en mjuk äggulekaka med fräsch smaksättningav citroncurd. Smula sönder, droppa lite fruktsaft eller likör över och låt mjukna en stund innan du varvar med sylt eller bär och färskost smaksattmed vanilj eller något annat
och då passade jag på att göra de här goda glutenfria rutorna, som passar lika bra till fika som till efterrätt med lite vaniljsås, vispad grädde eller en kula vaniljglass
Värm försiktigt på nytt och smakaavmed lite citronsaft. Vi skulle ha haft den som en liten förrättsshot på påskbuffén, men i den allmänna villervallan med barnbarn som kravlade omkring och tjoade, ägg som skulle garneras, Jansson som skulle värmas och köttbullar som skulle stekas så glömde jag precis bort den
Smakaavmed salt, vitpeppar eller mer buljongpulver till god smak och värm soppan försiktigt. Soppan har fått lite extra skjuts av lantbuljongpulver med indisk smak samt medsmakrik Västerbottenost
eventuellt lite filmjölk eller yoghurt att pensla med + havregryn/hirsflingor att strö över. Jag har gjort medglutenfriahavregryn och med hirsflingor för dem som inte tål havre
Cognacen gör fruktkakan mer hållbar - den klarar minst två veckor i kylen - och alkoholen förångas i ugnen, men om du ändå inte vill använda alkohol kan du ersätta cognacen med pressad apelsin, som också ger god smak
Vill du testa någon annan variant kan jag rekommendera den här med hirsmannagryn, den här med mandelmjöl och kokosmjöl, den här saftiga äppelkakan med vita bönor i smeten, här en LCHF-variant, här en äppelkakepaj, här en äppelkaka av det lite mer rustika slaget, här en äppelkaka medkolasmak och karamelliserad mjölk, här en enkel och kryddig äppelkaka, här en äppelsmulpaj medhavrekokostopping och vit choklad, här en riktigt lättgjord efterrättskaka med äpplen, och här en riktig festkaka med mango och mandelmassa
Nåja, när jag smakade på kakan bröt solen nästan fram trots allt, åtminstone i mitt sinne. Den vita chokladen som jag använde är helt mjölkfri, så kallad veganchoklad, och av ett i alla fall för mig ganska nytt märke, iChoc
Garnera efter tycke och smakmed vispad grädde och färska bär, eller servera separat vid sidan om. Ettårsdagen firar jag med en mandelchokladkaka av det maffigare slaget
Ett annat alternativ är hackad, syltad ingefära, eller hackad mörk choklad (ev smaksatt). Jag har inte prövat, men tror säkert du kan byta ut havregrynen mot boveteflingor eller lite grövre hirsflingor om du inte tål spannmål över huvudtaget
Platta ut kakorna lite med mjölad eller oljad hand. Jag är född med tummen mitt i handen, och i dystra stunder undrar jag om jag har någon tumme överhuvudtaget
Jag tar varje tillfälle i akt att nostalgitrippa och återuppleva min barndoms dofter och smaker. Och det finns faktiskt sämre sätt att gå i barndom på än att ta sig en rejäl bit av den här saftiga och goda kakan
Här har jag gjort en variant med bara en aning fullkornshavremjöl i smeten. Du kan naturligtvis också äta crepesen som vanliga pannkakor med grädde och sylt eller bär till
Smaklig spis kära ni. Servera antingen som middagsrätt med kokt potatis eller rotsaksmos, sötsyrliga tranbär eller cumberlandsås och saltgurka eller cornichons, eller som ett inslag på julbordet
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.