Vill du ha annan smak på kakan kan du i stället för pressad apelsin öka på mängden grädde - eller ta bara mjölk - och sedan smaksätta med exempelvis mint, kakao, bittermandelarom, citron, pepparkakskryddor, kardemumma eller något annat
För en mjölkfri variant använder du förslagsvis yoghurt av havre eller soja, och om du inte tål nötter kan du i stället strössla med solroskärnor, melonkärnor eller pumpafrön
Servera antingen som middagsrätt med kokt potatis eller rotsaksmos, sötsyrliga tranbär eller cumberlandsås och saltgurka eller cornichons, eller som ett inslag på julbordet
Cognacen gör fruktkakan mer hållbar - den klarar minst två veckor i kylen - och alkoholen förångas i ugnen, men om du ändå inte vill använda alkohol kan du ersätta cognacen med pressad apelsin, som också ger god smak
Däremot är det aldrig fel att ha något fikaaktigt på lut i frysen - varken på sommaren som är fikasäsongen framför alla andra, eller i advents - och juletid som inte kommer långt efter när det gäller fikaintensitet
Bred ut i en smord form eller långpanna och strö rabarbern tätt, tätt över. Chokladen innehåller jordmandel, vilket inte ska förväxlas varken med vanlig mandel, jordnöt eller andra nötter
Extra roligt är det förstås att jag fått så många läsare, och att besöksantalet stadigt stiger. Svarta bönor är väl inte det allra vanligaste i bakverk, men bidrar förstås medl lite extra nyttiga proteiner
Jag har inte prövat, men tror säkert du kan byta ut havregrynen mot boveteflingor eller lite grövre hirsflingor om du inte tål spannmål över huvudtaget
Vill du lyxa riktigt kan du servera glass eller grädde till kakan. Bred krosset - inklusive den saft som bildas - över kakan, och låt stå och safta till sig medan du sjuder ihop glasyren
Tål man inte mjölk eller av andra skäl inte vill använda vanliga mjölkprodukter går det alldeles säkert utmärkt att använda sig av någon alternativ gräddsort och choklad som är baserad på ris eller soja
Tillsätt resten av degvätskan, samt olja, honung, ägg, och havregryn eller hirsflingor. Det enda lilla kruxet - om man nu ska kalla det för krux - är att man behöver planera baket eftersom brödet ska jäsa länge och i flera omgångar
De är förstås - som nästan allt glutenfritt bröd - allra godast helt färska, så frys in de bullar som inte ska ätas genast, och tina och fräscha upp dem i micro eller ugn
Varje italiensk husmor med självaktning har nog sitt eget recept, men den innehåller oftast de lätta, torra savoiardikexen (kan också göras på sockerkaka), och ofta är de smaksatta med en blandning av kaffe och amaretto, marsalavin eller annan likör
Nu har ju jag som sagt inte helt övergott till en vegansk diet så det kommer säkerligen upp recept med både ägg och/eller mjölkprodukter här på bloggen ändå, men från och med nu lär ni snubbla över orden mandelmjölk och tofu lite oftare än ni gjort innan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.