Däremot är det aldrig fel att ha något fikaaktigt på lut i frysen - varken på sommaren som är fikasäsongen framför alla andra, eller i advents - och juletid som inte kommer långt efter när det gäller fikaintensitet
Det är inte så många av er som ger sig tillkänna - förutom några trogna som brukar kommentera -men jag kan ju se och förundras över att jag har läsare från alla möjliga hörn i världen
Hemgjord paté är såå gott och sååå lätt att åstadkomma. Den här kycklingleverpatén med kycklinglever, kycklingfärs och kalkonbacon blir perfekt på julens buffébord
Cognacen gör fruktkakan mer hållbar - den klarar minst två veckor i kylen - och alkoholen förångas i ugnen, men om du ändå inte vill använda alkohol kan du ersätta cognacen med pressad apelsin, som också ger god smak
Vi skulle ha haft den som en liten förrättsshot på påskbuffén, men i den allmänna villervallan med barnbarn som kravlade omkring och tjoade, ägg som skulle garneras, Jansson som skulle värmas och köttbullar som skulle stekas så glömde jag precis bort den
Jag köpte min choklad hos Tant Grön, men den kan alltså även beställas på nätet. Nu har jag åstadkommit årets första rabarberkaka, och det gjorde jag i förrgår, en mulen dag när jag helst höll mig inne och stökade
Jag har också tagit en mindre mängd kokossocker i stället för vanligt vitt socker som jag brukar försöka undvika, och dessutom pytsat i ett ägg för att vara säker på att kakan skulle hålla ihop
Vill du ha annan smak på kakan kan du i stället för pressad apelsin öka på mängden grädde - eller ta bara mjölk - och sedan smaksätta med exempelvis mint, kakao, bittermandelarom, citron, pepparkakskryddor, kardemumma eller något annat
De är förstås - som nästan allt glutenfritt bröd - allra godast helt färska, så frys in de bullar som inte ska ätas genast, och tina och fräscha upp dem i micro eller ugn
Och om kriteriet för att få kallas Tiramisu är att den innehåller savoiardikex och att den piggar upp livsandarna - ja då uppfyller den definitivt måttet
Den inställningen har jag och den kommer jag inte att tumma på – för bakat ska i första hand vara gott, inte nyttigt eller annorlunda (även om det gärna får vara det också)
Men säkert finns det någon eftersläntrare som vill kalasa på kräftor även i september. Garanterat pill - och sörpelfritt, men ändå med den härliga kräftsmaken
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.