12 st
schalottenlökar skalade 2 dl vin torrt vitt 1.5 dl vispgrädde 150 g smör rumstempererat salt och vitpepparHacka löken fint. Lägg den i en kastrull och slå på vinet. Koka ner till cirka 3/4 dl vin återstår. Häll i grädden och koka till det antar en krämig konsistens. Håll såsen varm utan att den kokar. Vispa i valnötsstora bitar av smöret, lite i taget. Håll såsen hela tiden under kokpunkten.
1 Salta
och peppra. Sila bort löken. Gratulera dig själv! Du har nu några deciliter len, syrlig och fyllig Buerre.
BeurreBlanc, eller smörsås, är en god och enkel sås som kan serveras med fisk eller grönsaker. BeurreBlanc kan även användas för att pochera fisk eller skaldjur (ex
Lågtempererad lax med beurreblanc, äpple, krasse och pepparrot2 port500 g potatis½ gul lök1 vitlöksklyftasmör1 msk vetemjöl1 flaska vitt matlagninsvin (200 ml)1 dl vatten½ tärning kycklingbuljongca 300 g laxfilésalt1 msk smör1 grönt äpple½ kålrabbiolja1 citron1 bit pepparrot ½ ask krasse1. Låt sjuda på medelvärme 10-15 min. Krydda med 2 krm salt och tillaga mitt i ugnen 15-16 min
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.