Pankopanerade jätteräkor med dipsås
catrineyngbro
catrineyngbro

Pankopanerade jätteräkor med dipsås

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 4 Portioner
  • 20 st jätteräkor
  • 1 dl Majsmjol
  • 1 tsk salt
  • 2 st ägg
  • 100 gram panko
  • frityrolja
  • Dipsås
  • 50 ml ljus soya
  • 1 st chilifrukt, finhackad
  • 1 msk fish sauce
  • 1 tsk palmsocker, rivet
  • 1 st lime, saften

Beskrivning

    Häll frityroljan i en fritös alternativt en wok och värm till 160-170 grader.
    3
    Skala räkorna men lämna det yttersta på stjärten att hålla i. Skär med en skalkniv försiktigt längs med ryggen på räkan och ta bort tarmen. Skär även bort det yttersta på räkstjärten (se foto)
    4
    Torka räkorna noggrant med hushållspapper eller kökshandduk. Tryck försiktigt på skalet längst ut på stjärten så det vatten som finns där sugs upp av pappret/handduken. Det minskar risken för att det sprätter i oljan.
    5
    Blanda majsmjöl (ej Maizena) och salt i en skål. Vispa upp äggen med ett par teskedar vatten i en andra skål och häll pankon i en tredje. Ha en ren tallrik/bricka redo för de färdigpanerade räkorna.
    6
    Lägg räkorna i majsmjölet och skaka runt dem i blandningen.
    7
    Ta räkorna i skalet du lämnat kvar, skaka av överflödigt mjöl, doppa i äggvispet och lägg räkorna i pankon och skaka runt.
    Lägg de färdigpanerade räkorna på tallrik.
    8
    Blanda dipsåsen.
    Om du inte har palmsocker kan du byta ut det mot 2 tsk rörsocker (palmsockret är mycket sötare än vanligt socker) med det blir bäst med palmsocker.
    Eller gör din egen dipsås.
    9
    Fritera räkorna 2-3 minuter till de är gyllene och låt rinna av på hushållspapper. Fritera eventuellt i omgångar beroende på storleken på fritös/wok.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.