Kalljästa Sesambröd ca 24st
kimolsson
kimolsson

Kalljästa Sesambröd ca 24st

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 25 g färsk jäst eller 12g torr jäst
  • 9 dl kallt vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 dl rågmjöl
  • 16 dl vetemjöl
  • Topping
  • Sesamfrön

Beskrivning

    På kvällen:
    Smula jästen i en bunke, använd gärna en assistent för att knåda degen. Tillsätt vatten och lös upp jästen.
    Tillsätt sedan rågmjöl och rör om och tillsätt lite vetemjöl i taget under knådning.
    Ibland kan dl måtten variera så känn dig fram med mjölet. Du ska få en fin deg tillsätt saltet.
    Knåda degen ca 10 minuter i maskin.
    Täck över bunken med plastfolie eller lock och låt degen jäsa i rumstemperatur ca 30 minuter innan du ställer in den i kylen över natten.

    På morgonen:
    Ta fram bunken ur kylen och låt den stå i rumstemperatur 1 timma.
    Lägg sedan upp degen på ett mjölat bakbord, dela degen i 12 lika stora delar vägde ca 85g /st.
    Pensla bröden med lite vatten på ovansidan och doppa ner de i en skål med sesamfrön, så ovansidan täcks med frön.
    Lägg upp de på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare ca 20-30 minuter i rumstemperatur.

    Sätt in en ugnstålig form med vatten (Ca 1 liter) längst ner i ugnen för att det ska bildas ånga sätt sedan in bröden mitt i ugnen på 225 grader ca 18 minuter. Håll koll på bröden mot slutet då alla ugnar är olika.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.