Sockerbulle med vaniljkräm Ca 30 st
patriksvensson
patriksvensson

Sockerbulle med vaniljkräm Ca 30 st

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 4.2 5 röster

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk, fingervarm
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 1 krm salt
  • 2 ägg
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 12 –14 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 2 dl marsankräm/vaniljkräm (blanda enligt förpackningen)
  • Pensling
  • 1 ägg, uppvispat
  • Garnering
  • 2 –3 msk smör, smält
  • strösocker
  • För laktosfritt - Använd laktosfri mjölk och smör.

Beskrivning

    1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.

    2. Blanda färdig marsankräm/vaniljkräm enligt förpackningen, ca 2 dl går det åt. Låt den stå och tjockna i kylen.

    3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar.

    4. Platta ut bullarna, kupa handen och lägg rundeln i handen. Lägg en klick vaniljkräm i mitten. Nyp ihop bullen ordentligt utan att krämen rinner ut.

    5. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

    6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min.

    7. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är ljumna. Doppa dem i strösocker och låt dem kallna. De bullar som inte ska ätas direkt kan frysas in och garneras med socker senare.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.