1 hel
fisk som röding, öring, harr eller regnbågslax, ca 500 gram
10,5 dl
hackad dill eller 1 msk torkad dill
10,5 dl
hackad dragon eller 1 msk torkad dragon
12 msk
hackad rosmarin eller 1 tsk torkad rosmarin
10,5 tsk
salt
12 krm
vit- eller svartpepparSätt ugnen på 200 grader. Förbered kokt potatis, grönsaker samt ev. sås. Rensa, skölj och fjälla fisken. Lägg fisken på en ugnsplåt, gärna med folie under så slipper du diska så mycket. Hacka örter. Gnid in insidan med salt och peppar. Fyll fisken med örter. Ugnsbaka fisken i 20-25 minuter i mitten av ugnen. Fisken är klar när du kan ta tag i en sidfena och lätt dra loss den. Ta ut fisken och låt den vila inslagen i folie några minuter. Servera fisken på fat. Ta bort skinnet vid servering. Garnera ev. med citronklyftor och hackad dill.
Såg ett matprogram med Jamie Oliver härom dagen, då han tillagade en hel rotselleri i ugn. Fördela vitlöken och örterna runt hela rotsellerin, banka in lätt
Kontrollera att fisken är klar genom att den är vit i färgen och fast i köttet. 400g Fiskfile tex torsk, hajmal eller sej3msk Smör, osaltat3msk Vetemjöl4dl Mjölk1dl Lätt creme fraiche4-5msk Kaviar3st Ekologiska ägg, hårdkokta4msk Dill, skuren6-8st PotatisarSalt & vitpeppar från kvarn4st CitronklyftorSåhär kan man göra. Lägg ut fiskfilerna på en plåt och krydda med salt och vitpeppar, baka av fisken i ca 125g ugnstemp, vilket tar ca 10-15min. Värm gärna tallrikarna till 50g i ugnen, lägg därefter upp fisken på de varma tallrikarna, häll över såsen och äggen och rikligt med dill. 400g Fiskfile
Skär fisken i bitar och lägg ovanpå purjolöken. Blanda i dill och räkor och häll över fisken. Skölj och strimla purjolöken och lägg hälften i en smord ugnsfast form
Sänk värmen och låt dem bli helt genomstekta. Lax passar nämligen utmärkt till fiskfärs. Imorgon är det fredag, tjoho, och då blir det fisk i gryta, gratäng och soppa
Idag vill jag tipsa om en härligt smakrik fiskrätt som passar vilken dag och årstid som helst, men som all annan mat blir lite extra god på altanen i sommarsolen
Fisken tillagades hel, dvs med skinn och ben kvar. Hur mycket jag än älskar fisk äter vi det oftast bara en dag i veckan och sedan blir det lunch dagen efter på det (om man har tur)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.