11 paket
(50 gram) färsk jäst för ljusa degar (eller ta ett paket torkad jäst)
11 ägg
till pensling
11 msk
smör att smörja formar medSmula sönder jästen i en bakbunke eller bunke till degmaskin. Lös upp jästen i lite av vattnet som ska vara fingervarmt. Tillsätt resten av vattnet (fingervarmt) samt Keso, salt och sedan lite vetemjöl i taget. Rör ihop till en smidig fast men kladdig deg. Det bör bli ca 1-2 dl mjöl över till knådning och utbakning. Knåda degen i assistent i 10 minuter. Eller för hand på mjölat bakbord i 15 minuter. Täck över degen och låt den jäsa till ca dubbel storlek. Det tar 40-60 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Knåda ihop hastigt till två avlånga limpor i storlek som brödformarna. Smörj två avlånga brödformar med smör. Lägg i bröden i formarna. Pensla med uppvispat ägg samt strö över sesamfrön. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader så att den är varm tills brödet jäst klart. Baka bröden i mitten av ugnen i 10 minuter på 250 grader. Sänk sedan värmen till 225 grader och baka i ca 15 minuter till. Ta ut och låt bröden svalna i formarna om du vill ha en knaprig övre skorpa. Låt svalna övertäckt för en mjukare skorpa.
Det har varit väldigt roligt att få vara med och bidra med recept till ett riktigt hälsocafé, som bara serverar glutenfritt och sockerfritt bröd, bakverk och lunchrätter
Förra helgen testade jag att göra ett ljustformbröd och det blev väldigt lyckat. Jag tror att mitt mandel- och valnötsbröd och det här formbrödet står på första plats när det gäller bröd hos mig just nu
Det är ett ljustformbröd som är gott att äta som det är men också perfekt att rosta. När jag använder bakprotein i mina recept får jag ofta frågor på om man kan ersätta det med något annat
150 g rumsvarmt smör1 dl havregryn1 msk kallt vattenRågsiktBlanda allt till smidig deg , börga med 2 dl mjöl o ta i lite mer till fin deg, ställ in 30 min i kylen. 2 ägg1 dl mjölk½ pkt keso (stort pkt)150 g riven ost75 g riven ädel ost, den du gillar, vi hade kvibille ädel
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.