600 gram
biff; 4 st skivor á 150 gram av oxfilé, ryggbiff, rostas, rostbiff, fransyska, lövbiff eller innanlår
10,5 dl
olivolja
11 klyfta
vitlök
12 msk
mango chutney
12
lagerblad
12 kvistar
färsk timjan
11 msk
grovhackad färsk rosmarin
11 tsk
nykrossad svartpeppar
14 msk
vinäger, valfri sortSkiva ev. köttet ca 0,5 cm tjockt om det inte är skivat redan. Eller tärna köttet ca 2x2 cm storlek (trä sedan på grillspett efter marinering). Banka gärna ut köttet lite till med en köttklubba till 1 cm tjocklek. Pressa vitlök, bryt sönder lagerbladen och hacka färska örter eller tillsätt torkade örter. Blanda i en skål med olivolja, mango chutneyn, vinäger samt peppar. Lägg köttet i marinaden och arbeta in marinaden. Mört kött som oxfilé eller ryggbiff kan du bara vända i marinaden och sedan grilla eller steka direkt men marinera gärna en stund medan du förbereder tillbehör och tänder grillen. Segare kött som innanlår, rostbiff, fransyska eller lövbiff marinerar du skivat eller tärnat (till spett) över natten eller längre i kyl. När du har marinerat köttet kan du grilla eller steka det i skivor eller trä på spett. Förbered önskade tillbehör som ex. klyftpotatis, sallad, grönsaker och sås. Salta köttet innan du grillar det. Grilla köttet några minuter på varje sida efter smak. När köttsaft trängt upp på ovansidan så är köttet lätt blodigt, någon minut till och den är medium och någon ytterligare minut så är köttet välstekt. Skär ev loss en bit och prova så att köttet är stekt som du vill ha det. Servera grillbiffen med önskade tillbehör.
4 900 g fast potatis Rullader ca 500 g lövbiff salt peppar 2 msk dijonsenap tandpetare 1 msk smör 2 1/2 dl vispgrädde 1 1/2 dl vatten 1/2 köttbuljongtärning 1/2 msk majsstärkelse 1/2 kruka oregano Grönsaker 200 g snackmorot 150 g sockerärtor Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Valfri krydda på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong Kupongen är laddad Smör 5
Jag gjorde en sallad på ugnstorkade, marinerade cocktailtomater, paprika och gräslök till. Låt biffarna vila en liten stund en bit bort från glöden, så fördelas värmen bättre i köttet och det blir saftigare
Skär köttet i skivor och servera med potatisen, tomatskyn och den marinerade broccolin. Nötytterfilé eller motsvarande fläskytterfilé är styckningsdetaljer som lämpar sig ypperligt att helsteka eller grilla
Först ut ur recepthögen drar vi den marinerade och grillade potatisen. Marinerade och grillade potatisskivor 4-5 port8-10 potatisar, våra vägde 1,7 kilo till 5 vuxna½ citron, pressad1 pressad vitlöksklyfta1 dl olivolja1 tsk finhackad röd chili (eller sambal oelek)Skölj av potatisen och koka den oskalad i 10 minuter. Marinerade och grillade potatisskivor 4-5 port
Örtoljan som jag har till grillade lammracks här i min receptblogg passar också bra till. När man får tag i svenska lammkotletter i affären då blir man lycklig
Servera den nygrilladebiffen med sallad, sås och baguette. Grilla biffarna. 4 biffar à 150 gram( vi använde oss av älgbiff. Pensla biffarna med marinaden och låt ligga i rumstemperatur i ca 30 minuter. 4 biffar 150 gram( vi använde oss av älgbiff
Det blir en helt annat smak på en grilladbiff än en biff stekt i stekjärn. Ostbiffar. Om man dessutom haft en alldeles förträfflig dag både i butiken och utomhus i trädgården, så smakar en grilladbiff ännu lite bättre
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.