1 smör
till stekningTa fram köttet i god tid innan och låt det rumstempereras. Putsa bort alla hinnor. Gnid in rikligt med salt och peppar. Vik in den tunna biten i änden och bind upp den med steksnöre så att oxfilén håller ungefär samma storlek över hela.
1 Bryn
runt om i panna med smör och helstek i ugn på 100-125grader tills innertemp är:
42 för
bleu - endast brynt yta, rå kärna
50 för
rare - Brynt yta, röd kärna
54-56 för
medium - Brynt yta, rosa rakt igenom
60 för
medium well - Brynt yta, endast lätt rosa i mitten
68 för
well done
1 Om
du vill steka i tunnare skivor räcker det med någon minut på varje sida för medium. En bra tumregel när man steker kött i portionsbitar är att känna med fingrarna vilken stekgrad köttet har.
Om det känns som
1 Vid
ugnstemperatur på 100-125 grader så stiger inte temperaturen på köttet mer än någon enstaka grad efter att man tagit ut det ur ugnen. Man kan därför låta sitt kött gå till nästan exakt kärntemperatur och låta det vila i minst 20 minuter under folie innan man skär upp det.
Lägg över oxfilén i en ugnsform och sätt gärna in en termometer i mitten av en köttbitarna. Servera oxfilénmed Hasselbackspotatisen, tomaterna, pepparsåsen samt grönsalladen
Lägg i grönsaker och låt dem brynas med lite. Många vet nog inte riktigt vad de ska göra med en stek eller tror att det är för tidskrävande att tillaga en sån stor köttbit
B. j. u. d. e. r. p. å. n. a. g. o. f. s. t. m. l. i. h. ä. E. ö. v. b. y. k. R. c. H. M. ,. x. é. 4. 8. 0. G. 1. L. K. 2. S. 7. 5. 3. T. 6. P. /. (. ). O. V. C. D. A. s j. k g. d l
Men denna rätts kombination av smaker var lite kul, krämig risotta med kraftig gorgonzola fångades upp av lite söta rödbetor i såsen och på toppen ligger balsamicosteka späda sparrisar, allt toppat med lite klorofyllaktig basilikaolja
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.