Lyckas med helstekt oxfilé – recept, innertemperatur och tillbehör
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 kg oxfilé
  • 1 salt och peppar
  • 1 smör till stekningTa fram köttet i god tid innan och låt det rumstempereras. Putsa bort alla hinnor. Gnid in rikligt med salt och peppar. Vik in den tunna biten i änden och bind upp den med steksnöre så att oxfilén håller ungefär samma storlek över hela.
  • 1 Bryn runt om i panna med smör och helstek i ugn på 100-125grader tills innertemp är:
  • 42 för bleu - endast brynt yta, rå kärna
  • 50 för rare - Brynt yta, röd kärna
  • 54-56 för medium - Brynt yta, rosa rakt igenom
  • 60 för medium well - Brynt yta, endast lätt rosa i mitten
  • 68 för well done
  • 1 Om du vill steka i tunnare skivor räcker det med någon minut på varje sida för medium. En bra tumregel när man steker kött i portionsbitar är att känna med fingrarna vilken stekgrad köttet har.
  • Om det känns som
  • 1 Vid ugnstemperatur på 100-125 grader så stiger inte temperaturen på köttet mer än någon enstaka grad efter att man tagit ut det ur ugnen. Man kan därför låta sitt kött gå till nästan exakt kärntemperatur och låta det vila i minst 20 minuter under folie innan man skär upp det.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.