Klicka för att dela på Facebook (Öppnas i ett nytt fönster)Klicka för att dela på Twitter (Öppnas i ett nytt fönster)Klicka för att dela till Pinterest (Öppnas i ett nytt fönster)Klicka för att maila detta till en vän (Öppnas i ett nytt fönster)Klicka för utskrift (Öppnas i ett nytt fönster) Inkokta äpplen med Vanilj, Kanel, Kardemumma & Stjärnanis
Idag har vi bakat med äpplen från vårt vinterträd, det blir lite fallfrukt efter gallring som är riktigt syrliga nu och inte alls goda att äta som dom är men i en kaka är dom helt perfekta
Men ibland kan det vara kul att göra något lite extra med dem. Servera dem aningen ljumma eller kalla, med glass, grädde eller avrunnen yoghurt smaksatt med lite vaniljpulver eller vaniljsocker
100 g mjukt smör2 dl socker (ta 1 1/2 dl om du vill ha den mindre söt)2 ägg4 1/2 dl mjöl2 tsk bakpulver1 tsk vaniljsocker + 1 tsk vaniljpulver2 msk kanelRivet skal av 1 liten apelsin + 2 msk pressad apelsinsaft100 g grovhackad mandel Rör smör och socker poröst. Lägg kakorna med snittsida uppåt och torka dem i ugnen ca 45 min
Med lite extra värmande kryddor blev det en jättegod kräm, som avnjöts lite ljummen med gräddmjölk. Lägg gärna nejlikor och kardemummakapslar i en stor tesil eller kryddgömma så är det lätt att fiska upp dem ur krämen sedan
Kryddat medkardemumma, kanel och vanilj. Det är ett pajskal fyllt med äppelkaka. När pajskalet står i kylen så kan du passa på att dela ca två st äpplen i skivor och göra en ”marinad” av kanel, vaniljsocker, honung eller cane syrup (råsockersirap) och kardemumma
skal av en liten Apelsin, endast yttersta skalen annars blir de beskt. Smält smöret och låt svalna lite, häll därefter i mjölken och blanda det med äggsmeten, tillsätt rivet skal av en apelsin
Dessa dekorerades med ouppvispad mörkchoklad ganache som det även kommer ett recept på längre ner. Idag bjuder jag på ett enkelt recept på fantastiskt goda apelsin-och kardemumma muffins
Smördegspajer med karamelliserad lök och parmesan till förrätt, lasagne med spenat, tomat och chévre till varmrätt och avslutningsvis apelsinfiléer (de små fiskarna som morfar kallar dem) i sockerlag med saffran, kanel och nejlika med en klick glass och rostade pistaschnötter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.