PS Klassiker: Broccolisoppa
Professional Secrets
Professional Secrets

PS Klassiker: Broccolisoppa

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 4 personer:
  • 1 stort, eller 2 mindre, stånd broccoli
  • 1 mindre gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1-2 msk olja/smör
  • 1/2 glas vitt vin
  • 1 L grönsaksbuljong
  • 1 dl crême fraiche
  • nymalen svartpeppar, salt
  • en fin olja till garnering

Beskrivning

    1. Hacka löken och vitlöken och stek den mjuk och genomskinlig i fettet i en stor kastrull. (Olja för dig som vill ha helvegetariskt, men smör blir godare.)

    2. Om det inte är något som ser ut att behöva skäras bort så ska du använda ALLT på broccolin: Kapa av stammen, hacka den i mindre bitar och häll ner i den lugnt fräsande löken. "Raka" av några matskedar av de yttersta, mörkgröna små blommorna på broccolihuvudet och spara i en skål. Dela upp det som återstår av huvudet i mindre bitar och skicka ner även detta i kastrullen.

    3. Tillför vin och därefter buljongen (ju finare buljong, desto godare blir soppan). Ta några tag med pepparkvarnen och låt koka på låg värme ca 10-15 minuter.

    4. Mixa soppan slät med stavmixer. Sedan tillför du de små, gröna blommorna som du har sparat. (När du serverar soppan ska de ge lite tuggmotstånd – men inte vara hårda.)

    5. Smaka av med salt, crême fraiche (du vill åt den lilla syran) och peppar. Pepparn gifter sig fint med broccolismaken och ska vara så påtaglig att det känns en liten hetta.

    6. Garnera med, t ex, några droppar fin olivilja.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.