Det fina med den här klassiska rätten är att beskan och sötman i morötterna spelar så väl med de lena, djupa, umamismakerna i köttet. Rätten är busenkel, men kräver lite tid.
1 kilo
oxkind
5 stora
morötter
en gul lök (alt. purjolök)
2 hela
nejlikor
2
vitlöksklyftor
1 stjälk
selleri
1
lagerblad
1 kryddmått
timjan
3 dl
fin köttbuljong
3 dl
rödvin
1 msk
tomatpasta
Smör, olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
En lyxig potatispuré…
Beskrivning
1. Tvätta morötterna och skär i lagom munsbitar (inte för tunna skivor). Hacka övriga grönsaker. Skär oxkinderna i stora grytbitar.
2. Värm olivolja och smör i en gryta. Bryn en fin yta samtliga bitar oxkind på alla sidor. Tillför de hackade grönsakerna och kryddorna och bryn lite till – men inget får brännas vid. Tillför buljong, vin och tomatpasta. Sätt på lock och låt puttra i minst två timmar.
3. Om det är mycket vätska kvar, gör följande moment utan lock: Tillför de skivade morötterna och låt sjuda ca 30 minuter till. Grytan ska vara tjock och simmig och mörk. Morötterna ska vara kokta, men inte mosiga.
4. Smaka av med salt och peppar. Garnera gärna med färsk timjan. En lyxig potatispuré är gott till.
Skär oxkinderna i stora grytbitar. Det fina med den här klassiska rätten är att beskan och sötman i morötterna spelar så väl med de lena, djupa, umamismakerna i köttet
Bryn en yta på köttet så hastigt som möjligt och på så hög värme som möjligt (lättare med olja). Mycket av smaken sitter i det brända i pannan, lös upp det med stekspaden
Bryn en yta på köttet så hastigt som möjligt och på så hög värme som möjligt (lättare med olja). Mycket av smaken sitter i det brända i pannan, lös upp det med stekspaden
Ta upp fisken med hålslev och arrangera den snyggt i en form. Kyl hela anrättningen, garnera med dillvipporna och servera med några goda, kalla fisksåser (se "Fisksåser" under "Förbereda Fisk"
Skala morötterna och skär i stora bitar. När grönsakerna har kokats mjuka, använd sleven och eventuellt en gaffel för att mosa vitlöksklyftorna och bitarna med morot
Hacka lök och vitlök och stek hacket mjukt i fett på medelvärme i en stor gryta. Om den fortfarande är i ett stycke med "silverhinnan" kvar så ska den putsas bort så att du har två bitar, en lite större än den andra
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.