PS Klassiker: Oxkinder med morötter
Professional Secrets
Professional Secrets

PS Klassiker: Oxkinder med morötter

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Det fina med den här klassiska rätten är att beskan och sötman i morötterna spelar så väl med de lena, djupa, umamismakerna i köttet. Rätten är busenkel, men kräver lite tid.
  • 1 kilo oxkind
  • 5 stora morötter
  • en gul lök (alt. purjolök)
  • 2 hela nejlikor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stjälk selleri
  • 1 lagerblad
  • 1 kryddmått timjan
  • 3 dl fin köttbuljong
  • 3 dl rödvin
  • 1 msk tomatpasta
  • Smör, olivolja
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • En lyxig potatispuré…

Beskrivning

    1. Tvätta morötterna och skär i lagom munsbitar (inte för tunna skivor). Hacka övriga grönsaker. Skär oxkinderna i stora grytbitar.

    2. Värm olivolja och smör i en gryta. Bryn en fin yta samtliga bitar oxkind på alla sidor. Tillför de hackade grönsakerna och kryddorna och bryn lite till – men inget får brännas vid. Tillför buljong, vin och tomatpasta. Sätt på lock och låt puttra i minst två timmar.

    3. Om det är mycket vätska kvar, gör följande moment utan lock: Tillför de skivade morötterna och låt sjuda ca 30 minuter till. Grytan ska vara tjock och simmig och mörk. Morötterna ska vara kokta, men inte mosiga.

    4. Smaka av med salt och peppar. Garnera gärna med färsk timjan. En lyxig potatispuré är gott till.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.