PS Klassiker: Kimchi
Professional Secrets
Professional Secrets

PS Klassiker: Kimchi

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Make Kimchi är en enkel kimchi gjord på kinakål. Receptet ger ca 1 liter, eller två stora burkar med tättslutande bygellock. Ingredienser
  • 1 kilo kinakål
  • 4 msk grovt salt (helst utan tillsatt jodd eller andra tillsatser som ogillas av mjölksyrebakterier)
  • Vatten
  • 4-5 rivna vitlöksklyftor
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1 tsk socker
  • 2 till 3 msk fisksås/Fish Sauce
  • 2 till 4 msk torkad koreansk chili, Gochugaru. (Rekommenderad mängd. Hur het du vill ha din kimchi bestämmer du själv.)
  • ¼ kilo rättika/daikon, skalad och skuren i tändstickor
  • 4 vårlökar, ansade och kapade i ca 2 cm stora bitar
  •  
  • Utrustning
  • Förutom en vass kniv, en stor skärbräda och stora skålar kan det vara bra att använda handskar (tunna plastpåsar går också bra) när du använder händerna.
  • Du behöver en tallrik och en tyngd som ska pressa den saltade kinakålen. Samt durkslag, mindre skålar och en stor 1-liters burk (eller några mindre burkar) med lufttätt lock.

Beskrivning

    1. Skär kinakålen i fyra delar på längden och skär bort rotpartiet. Kapa i ca 2 cm breda remsor.

    2. Lägg kålen i en stor skål (ren och rostfri kastrull/gryta går också bra). Massera in saltet i kålen med händerna. Om det behövs, tillsätt lite vatten så att kålen är täckt. Placera en tallrik med tyngd på kålen. Låt stå i 1 till 2 timmar.

    3. Skölj kålen med rinnande vatten 2 till 3 gånger och låt den rinna av i ett durkslag i ca 15 minuter.

    4. I en mindre skål: Blanda vitlök, ingefära, socker och fisksås tills du får en smidig kryddpasta. Tillsätt chilin, gochugaru. Två matskedar kan vara en bra början, 4 matskedar börjar bli riktigt starkt.

    5. Kläm varsamt ut resterande vatten ur kålen. Lägg den i din (rena) stora skål med rättika, vårlök och kryddpasta.

    6. Använd händerna för att blanda alla ingredienser tills grönsakerna är jämt täckta med röd kryddpasta.

    7. Lägg kimchin på burk. Den ska packas tätt. Tryck med handen för att få ut bubblor och så att saltlaken stiger över grönsakerna. Tillsätt en skvätt vatten om det behövs. Och lämna ett utrymme på några centimeter upp till kanten. Stäng burken med ett åtsittande lock.

    8. Låt burkens innehåll fermentera i rumstemperatur i 1 till 5 dagar.

    9. Titta till burken dagligen och tryck ner – använd rena redskap – eventuella uppstickande grönsaker under ytan. Om processen har kommit igång kommer det att synas på små bubblor i din kimchi och på att det hörs ett ”pop” när du öppnar locket. Smaka av. När din kimchi är tillräckligt smakrik stannar du av processen genom att förvara den i kylen.

    10. Du kan äta den direkt, men smaken blir bara godare med tiden. Kimchi håller minst några veckor i kylen.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.