Indisk daal med ris
Matilda
Matilda

Indisk daal med ris

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 3 dl ris
  • 1 st gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 cm ingefära
  • 2 st morötter
  • 1 st chilifrukt
  • 3 st tomater
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 msk olja
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 3 dl torkade röda linser
  • 6 dl vatten
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl kokosmjölk
  • färskpressad juice av 1 lime
  • salt & peppar

Beskrivning

    Receptet är för 4 personer.

    1. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Skala och tärna morötterna fint. Dela, kärna ur och finhacka chilin.

    2. Dela, kärna ur och finhacka tomaterna. Sätt på riset.

    3. Fräs spiskummin i olja i en kastrull 1 minut. Tillsätt den gula löken. Fräs ett par minuter på medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt vitlök, ingefära, morötter, chili, garam masala och gurkmeja. Fräs ytterligare några minuter under omrörning.

    4. Skölj linserna väl i kallt vatten.

    5. Rör ner linser och vatten i grönsaksfräset. Krydda med salt. Koka upp och låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter. Rör då och då.

    6. Tillsätt tomater och kokosmjölk. Fortsätt koka till en grötliknande konsistens, 5–10 minuter. Späd ev med lite mer vatten om det blir för tjockt.

    7. Smaka av daalen med limejuice, salt och svartpeppar.

    Tillbehör: Servera med halverade körsbärstomater, hackade salta mandlar, färsk koriander och en klick matyoghurt tillsammans med ris.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.