1. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Skala och tärna morötterna fint. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
2. Dela, kärna ur och finhacka tomaterna. Sätt på riset.
3. Fräs spiskummin i olja i en kastrull 1 minut. Tillsätt den gula löken. Fräs ett par minuter på medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt vitlök, ingefära, morötter, chili, garam masala och gurkmeja. Fräs ytterligare några minuter under omrörning.
4. Skölj linserna väl i kallt vatten.
5. Rör ner linser och vatten i grönsaksfräset. Krydda med salt. Koka upp och låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter. Rör då och då.
6. Tillsätt tomater och kokosmjölk. Fortsätt koka till en grötliknande konsistens, 5–10 minuter. Späd ev med lite mer vatten om det blir för tjockt.
7. Smaka av daalen med limejuice, salt och svartpeppar.
Tillbehör: Servera med halverade körsbärstomater, hackade salta mandlar, färsk koriander och en klick matyoghurt tillsammans med ris.
Indisktrismed citron och jordnötter . Med två torkade chilifrukter blir riset rätt så starkt så minska ner på chili om du ska kombinera med fler starka rätter
Jag har varit så himla sugen på linsgryta - eller på indiska. Jag serverade min daalmed kripsiga papadums, som är glutenfria då de görs antingen på kikärtsmjöl, potatismjöl eller rismjöl
Servera grytan medris och vitkål. Receptet kommer från boken "Klaras goda GI-dagar", men är lite omgjort med utgångsunkt i vad jag hade hemma kyl och frys
Koka riset enligt förpackningens anvisningar tillsammans med kanelstängerna. Rosta kokosen tillsammans med kardemumma i en torr stekpanna tills kokosen är gyllene
Veckans vegetariska. En god och mustig indiskdaal. ris. Oj, så illa jag har sovit. Har megaont i halsen så jag var tvungen att kliva upp mitt i natten och ta en Zyx
Smaka av med salt. Servera till Bhangra tacos eller ris och grönsaker. Rör ner kryddmixen i löken och stek på medelvärme tills kryddorna löst sig med oljan, ca 2 min under omrörning
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.