1 Lammstek600-700
g lammstek smör, till stekning olja, till stekning 1 klyfta vitlök 1 kvist rosmarin
1 Vinägerskysås1
röd lök 3 klyftor vitlök 2 kvistar rosmarin 1 lagerblad olja, till stekning 2 msk rödvinsvinäger 3 msk koncentrerad kalvfond 1 l vatten
1 Jordärtskockspuré600
g jordärtskockor 200 g potatis 2 dl mjölk 2 dl grädde 2 msk grädde salt
1 Rostad
vitlök1 vitlök 1 tsk rapsoljaLammstek
Vakuumpacka lammsteken eller lägg ner den i en i vanlig plastpåse som tål höga temperaturer (läs på förpackningen). Sänk i så fall ner plastpåsen i ett vattenbad så all luft pressas ut och förslut med en påsklämma. Se till att det inte kommer in något vatten. Tillaga steken på 58 grader på cirkulatorn i 24 timmar. Ta ut steken ur vakuumförpackningen och hetta upp en stekpanna med smör och olja. Bryn köttet på hög värme tillsammans med en krossad vitlöksklyfta och en kvist rosmarin. Ös köttet under tiden och bryn tills det fått en fin yta. Vinägerskysås
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök, rosmarin och lagerblad tillsammans med olja i en kastrull. Slå över vatten, fond och vinäger. Låt reducera ner ordentligt tills ca 3 dl återstår, eller till den konsistens och smak du vill ha på skyn. Smaka av. Såsen har mycket syra, men det kommer gå fint ihop med den söta purén. Sila av såsen och värm på innan servering. Jordärtskockspuré
Skala jordärtskockorna och potatisen och koka dem mjuka i en kastrull med mjölk och grädde. Sila över vätskan i en skål när rotsakerna kokat klart. Mixa till en slät puré, rör ner en klick smör och smaka av med salt. Tillsätt eventuellt lite av kokvätskan för att få önskad konsistens. Rostad vitlök
Sätt ugnen på 200 grader. Skär av toppen på vitlöken så alla klyftor kikar fram. Häll över lite olja och rosta i ugnen i ca 35 minuter, tills klyftorna fått färg och är genom mjuka.
Strimla kycklingköttet och fördela ut i formen tillsammans med bacon och skivad banan. Strimla och stek baconet knaprigt i en het stekpanna, låt fettet rinna av i en trådsil
Torka av lammstekenoch lägg på skärbräda. Vispa ihop grädde med ägg, parmesan och kryddor. PS, häll på med hett vatten efter halva tiden om vattnet kokat bort
Ikväll blir det lax sousvidemed perfekt kokt sparris och egen hollandaise. In, marinera laxen, röja i köket, städa ur kylen, plocka ihop sopor, starta sousviden, hugga sparris, rensa i uterummet, glömma att ta fram äggen, plocka ärtskotten, inventera vinförrådet och blogga
OBH inte kunde tänka sig att vare sig hjälpa till med garanti eller ens ta hand om och reparera den åt mig eftersom garantitiden hade passerat med tre månader
Till detta ett par tjocka skivor av blomkål som jag stekt i smörolja och kryddat med salt och peppar tills de fick fin färg och fortfarande hade spänsten från det råa kvar
Gnid in hela lammstekenmed smörblandningen och även där benet har suttit så det blir inuti. Putsa lammsteken fri från hinnor och även fett om det är mycket fett på den
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.