Oxfilé i sous vide med potatiskaka och kantareller
www.landleyskok.se
www.landleyskok.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Oxfilé i sous vide
  • 1800 g oxfilé
  • 4 kvistar rosmarin
  • 6 vitlöksklyftor
  • 25 g smör
  • salt, peppar (flingsalt wild garlic)
  • 1 Potatiskaka:
  • 1800 g potatis
  • 3 dl grädde
  • 1 msk potatismjöl
  • salt, peppar, lökpulver
  • 1 Rödvinssås:
  • 11 schalottenlök
  • 1 morot
  • 2 lagerblad
  • 6 dl rödvin
  • 1-2 msk redning
  • 1 tsk hickorysås
  • 2 msk balsamvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • salt, peppar
  • 1 Smörstekta kantareller:
  • 1400 g råa kantareller (eller cirka 200g stekta)
  • smör
  • salt, peppar
  • 1 Tillbehör:
  • 1150 g vaxbönor
  • svartvinbärsgelé1. Ansa fläskfilén och klappa in den med salt och peppar. Skala och halvera vitlöksklyftorna. Ta en vac-påse och vik ner kanten två gånger så det inte hamnar fett där den ska förslutas. Fördela ut hälften av vitlöken, några klickar smör och lite repad rosmarin. Lägg i oxfilén och fördela ut resten av vitlöken, klickar av smöret samt rosmarin. Förslut påsen med en vac-maskin och lägg sedan ner i ett bad på 60°C i cirka 3 timmar. Tag ut och grilla hastigt på oxfilén när det är dags att äta. Skiva upp vid servering.
  • 12. Skala och riv potatisen på de stora hålen på ett rivjärn. Vispa ihop grädde med potatismjöl och kryddor. Blanda grädde och potatis och fördela ut i mindre, runda gratängformar eller en avlång fyrkantig. Grädda i 255°C i 60-70 minuter. Lägg ett lager aluminiumfolie över om den börjar bli bränd på ytan. Om du gör en fyrkantig, avlång potatiskaka, skiva upp denna i lagom bitar vid servering.
  • 13. Smält smör i en kastrull och ha ner hackad schalottenlök och morötter. Låt det mjukna och slå sedan på vinet. Låt allt puttra ihop till vinet har reducerats till ungefär hälften. Salta och peppra. Sila av allt, häll tillbaka såsen och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Vispa i redning och låt det puttra ihop. Rör i hickorysås, balsamico och smaka eventuellt av med mer kryddor. Späd eventuellt med vatten om det behövs.
  • 14. Rensa och skär kantarellerna till mindre bitar. Stek i stekpanna till vätskan försvunnit. Klicka i smör och smaka av med kryddor.
  • 15. Koka vaxbönorna i saltat vatten i cirka 7 minuter. Slå av vattnet, ha i en klick smör i kastrullen och salta.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.