Plankstek med oxfilé
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé à 120 gram
  • 11 krm svartpeppar
  • 11 krm salt
  • 1 Potatismos: 1,2 kg potatis
  • 1150 gram smör
  • 15 dl mjölk
  • 14 äggulor
  • 14 krm salt
  • 12 krm vitpeppar
  • 1 Bearnaisesås: 4 msk vatten
  • 11 msk schalottenlök
  • 12 msk vitvinsvinäger
  • 14 krossade vitpepparkorn
  • 12 äggulor
  • 11 tsk torkad dragon
  • 12 msk hackad persilja
  • 1 Tillbehör: 2 stora tomater
  • 11 huvud broccoliFörbered plankor enligt ovan. Potatismos: skala potatisen, dela ev. stora potatisar och koka dem mjuka i ca 20 minuter. Häll av potatisen och mosa den med en potatisstöt. Sätt ugnen på 225 grader. Värm upp mjölk och smör i en kastrull och rör ner det. Tillsätt salt och peppar samt äggulorna i moset. Rör runt. När ugnen blivit varm sätter du in plankorna i 10 minuter så de blir varma. Fyll en spritspåse med moset (eller fyll i två omgångar). Lägg upp plankorna på bakplåtar. Spritsa ut mos längs kanterna på plankorna. Kött: salta och peppra oxfilébitarna. Gnid in dem med lite olivolja. Grilla dem i en grillpanna ca 2 minuter på varje sida så de får fina stekränder eller stek i stekpanna. Lägg över på en tallrik att vila. Dela tomaterna och vänd dem i lite olivolja. Salta, peppra samt lägg en nypa dragon på snittytan. Lägg en tomathalva i vardera hörna på plankorna. Bearnaisesås: Smält smöret och ställ åt sidan. Hacka löken fint och lägg i en såskastrull med vinäger och krossade vitpepparkorn samt 2 msk vatten. Låt koka ner i ca 5 minuter tills vattnet nästan försvunnit. Värm en bred panna med hett vatten (vattenbad) - vattnet ska ej koka utan vara runt 80 grader. Ta av från värmen och tillsätt 2 msk kallt vatten. Vispa i äggulorna. Fortsätt vispa till ett skum någon minut. Tillsätt lite smält smör i taget och vispa kraftigt - gärna med en elvisp - tills allt smör tillsatts. Sätt såsen över vattenbadet och vispa några minuter tills bearnaisesåsen tjocknat då den blir varmare. Tillsätt under tiden dragon, persilja och salt. Lägg en bit oxfilé i mitten på varje planka. Sätt ugnen på 225 grader grill. Sätt in två plankor i taget under grillen och ge dem färg i ca 10 minuter. Dela broccoli i buketter och koka dem mjuka i lite vatten ca 5 minuter. Servering: häll några skedar bearnaisesås på varje planka vid oxfilén, strö över lite flingsalt samt lägg på några buketter blomkål och servera dina plankstekar.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.