Rör samman älgfärsen med osten och 1 msk fond. samt salt, peppar,potatismjöl, ägg och vatten. Forma till biffar och stek på medelvärme tills de blivit genomstekta, knaperstek baconet i bitar
När min pappa gjorde lumpen för många år sedan så gjorde han det i köket på en båt. Det är lite oklart exakt VAD han gjorde, han har säkert berättat det men jag har glömt det, men det jag minns att han berättade från när jag var liten var att de stekte en MASSA pannkakor och bakade många muffins (vilket verkar vara det som är viktigt i ett barns minne)
Det som är bra att tänka på när man gör biffar eller köttbullar av älg är att det är ett mycket magert kött och kan lätt bli lite torr så ett tips är att inte använda så mycket ströbröd i smeten samt lägg i lite grädde (mjölk går väl också bra men hallå… gissa vad som blir bäst
Sätt ugnen på 225 Grader (vanlig ugn). Knäck äggen i en bunke och vispa i grädden, vänd ner kryddorna och till sist ströbrödet, låt stå och svälla en stund
Blanda ströbröd, grädde, vatten och fond och låt det svälla i ca 10 minuter. Skala och hacka löken. Tillsätt lök, ägg, timjan, salt, peppar och färs till ströbrödsblandningen och arbeta ihop till en smidig färs
Blanda alla ingredienser till älgfärsbiffarna i en stor bunke. Många brukar tycka det är svårt att laga till vilt och dessutom tar det sådan tid, hör jag ofta
Kvällens middag bestod av dessa älgfärsbiffar med en god och smakrik sås. Jag lät biffarna vara ganska så rena i sina smaker, då älgfärsen är god i sig
Om man bortser från att det snöade och att Skåne var täckt i ett tjockt, grått lager slask var det riktigt fint att vara hemma-hemma i helgen och få äta pappas rågkakor till frukost
Blanda havregryn, potatismjöl och grädde i en skål och låt svälla 10 minuter. Tillsätt färs, lökpulver, persillade, salt, peppar, fond och ägg och arbeta ihop till en smidig färs
Vi har haft lyxen att få en massa älgkött av svärfar som jagar och härom helgen var vi och hälsade på svärisarna som bor i Bergslagen och hittade hur mycket trattkantareller som helst
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.