Du som inte har bekymmer med att tolerera mjölk kan naturligtvis använda vanlig vitchoklad. Chokladen innehåller jordmandel, vilket inte ska förväxlas varken med vanlig mandel, jordnöt eller andra nötter
riven mörk chokladmed citronsmak, eller siktad kakaoTill servering. Varje italiensk husmor med självaktning har nog sitt eget recept, men den innehåller oftast de lätta, torra savoiardikexen (kan också göras på sockerkaka), och ofta är de smaksatta med en blandning av kaffe och amaretto, marsalavin eller annan likör
Jag har också gjort frallorna med mjölk och helt mjölkfriamed vatten som degspad. Det här är ett superenkelt recept på ljusa glutenfria frukostfrallor eller tekakor, som jag vid det här laget har testat flera gånger med lite variationer
Vill du ha annan smak på kakan kan du i stället för pressad apelsin öka på mängden grädde - eller ta bara mjölk - och sedan smaksätta med exempelvis mint, kakao, bittermandelarom, citron, pepparkakskryddor, kardemumma eller något annat
Cognacen gör fruktkakan mer hållbar - den klarar minst två veckor i kylen - och alkoholen förångas i ugnen, men om du ändå inte vill använda alkohol kan du ersätta cognacen med pressad apelsin, som också ger god smak
Använder du ex vis risdryck med vaniljsmak får bullarna lite extra god vaniljsmak. De är förstås - som nästan allt glutenfritt bröd - allra godast helt färska, så frys in de bullar som inte ska ätas genast, och tina och fräscha upp dem i micro eller ugn
Vill du testa någon annan variant kan jag rekommendera den här med hirsmannagryn, den här med mandelmjöl och kokosmjöl, den här saftiga äppelkakan medvita bönor i smeten, här en LCHF-variant, här en äppelkakepaj, här en äppelkaka av det lite mer rustika slaget, här en äppelkaka med kolasmak och karamelliserad mjölk, här en enkel och kryddig äppelkaka, här en äppelsmulpaj med havrekokostopping och vitchoklad, här en riktigt lättgjord efterrättskaka med äpplen, och här en riktig festkaka med mango och mandelmassa
Det blev aldrig av att jag delade med mig av det där receptet i somras, men nu i adventstid har jag gjort kakan igen och tvärtom, det vill säga startat med äggulorna och sparat äggvitorna
Lax kanske, mycket grönsaker och vitlöksdoftande dressing. Jag brukar bidra med fyra olika sorters kakor, mormors chokladsnitt, jordnötsbollar, italienska mandelkakor och de här havrekakorna
Lägg i kastrull tillsammans med delade blomkålsbuketter och skalad vitlök. Jag gjorde den laktosfri med laktosfri grädde, och den kan lätt göras helt mjölkfrimed någon alternativ gräddsort
Garanterat pill - och sörpelfritt, men ändå med den härliga kräftsmaken. Servera med en sallad. Dessutom kombinerad med den nästan obligatoriska "side-kicken" ostpaj
För en mjölkfri variant använder du förslagsvis yoghurt av havre eller soja, och om du inte tål nötter kan du i stället strössla med solroskärnor, melonkärnor eller pumpafrön
Jag fick lite kyckling kvar sedan jag gjort min helstekta kyckling i ugn, och de resterna använde jag i en paj, tillsammans med broccoli, tomater, ost och senap
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.