Kokt ris
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • LÅNGKORNIGT RIS: 3 dl långkornigt vanligt ris
  • 15 dl vatten
  • 12 krm salt
  • 1 RÅRIS: 3 dl råris eller rött ris
  • 18 dl vatten
  • 11 tsk salt
  • 1 BASMATIRIS: 3 dl basmatiris
  • 15 dl vatten
  • 1 JASMINRIS: 3 dl jasminris
  • 14 dl vatten
  • 1 VILDRIS: 2 dl vildris
  • 16 dl vatten
  • 1 SUSHIRIS: 7 dl japanskt sushiris
  • 1 SVART RIS: 2 dl svart ris
  • 11 krm salt på slutet
  • 1 RÖTT RIS: 2 dl rött ris
  • 14-5 dl vatten
  • 11 krm saltSkölj gärna riset i kallt vatten innan du kokar det. Mät upp ris i en bunke eller kastrull och skölj samt rör runt med vatten någon minut. Häll av i ett durkslag eller stor sil. LÅNGKORNIGT RIS: Lägg riset i en kastrull och fyll på med vatten samt salt. Koka upp och låt sjuda med lock i ca 20 minuter. RÅRIS: Skölj riset i durkslag eller i kastrullen och häll ut vattnet. Tillsätt vatten och salt. Koka upp och låt koka med lock i 45 minuter. BASMATIRIS: Lägg basmatiriset i en kastrull och koka upp med vatten och salt. Koka sedan på svag värme med lock i 12 minuter. Ta av från värmen och låt stå i 10 minuter. JASMINRIS: Lägg riset i en kastrull och skölj jasminriset väl i några omgångar tills vattnet är nästan klart. Koka upp med vatten och låt koka på svag värme med lock i 10 minuter. Ta av från värmen och låt stå i ytterligare 10 minuter. VILDRIS: Koka upp vildriset med vatten och salt. Låt koka med lock på svag värme i ca 50 minuter. Du kan korta koktiden till 40 minuter genom att lägga vildriset i blöt 40 minuter innan. SUSHIRIS: Skölj riset några gånger. Låt ligga i blöt i 30 minuter. Häll av. Mät upp vatten och salt. Koka upp och koka på låg värme under lock i 10 minuter. Sätt åt sidan att stå under lock i 10 minuter. SVART RIS: Mät upp svart ris och vatten i en kastrull. 1 del svart ris och 2 delar vatten. Koka upp och koka under lock på svag värme i 40-45 minuter. Späd eventuellt med mer vatten så det inte kokar torrt. Salta på slutet. RÖTT RIS: Mät upp rött ris och vatten i en kastrull. 1 del svart ris och 2 delar vatten. Koka upp och koka under lock på svag värme i 40-45 minuter. Späd eventuellt med mer vatten så det inte kokar torrt. Salta på slutet.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.