Inkokt lax
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 st laxfilé av mittbiten,
  • 11 st medelstor morot
  • 11 st gul lök
  • 12,5 vatten
  • 10,5 dl rödvinsvinäger
  • 13 tsk salt
  • 15 st vitpepparkorn
  • 16 st kryddnejlikor, hela
  • 11 st lagerblad
  • 18 st dillstjälkar
  • 11 st rå äggula
  • 11 st hårdkokt ägg, finkackat
  • 11 msk söt svensk senap
  • 12 dl olja
  • 11 tsk socker
  • 12 msk vitvinsvinäger, eller ättikssprit
  • 1 salt och peppar
  • 12 msk vispad vispgrädde
  • 12 msk finhackad dill
  • 1 kokta morotsbitar
  • 1 kokt purjolök
  • 11 st gelatinblad
  • 11 dl fiskfond
  • 1 dillSkala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda alla ingredienser till lagen. Låt koka 10 minuter. Skär laxen i 4 portionsbitar och lägg dem i en vid gryta. Häll över lagen så den täcker fisken. När det hela kokar upp igen, ta kastrullen från spisen och låt laxen svalna i sin lag med lock på. Låt gärna laxfiléerna ligga några timmar i lagen i kyla.
  • 1 Gör under tiden skarpsåsen. Lägg den råa äggulan och det kokta ägget i en bunke tillsammans med senap. Det är viktigt att ägget har samma temperatur som övriga ingredienser. Rör sedan ner olja i omgångar, 5–6 gånger. Tillsätt socker och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med den vispade grädden och dillen. Låt stå svalt 1 timme före servering.
  • 1 Ta upp laxen och låt spadet rinna av. Garnera den med kokta morotsbitar och kokt purjolök. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten cirka 5 minuter. Värm fiskfonden och låt det urkramade gelatinbladet smälta. Ta kastrullen från värmen och låt fonden svalna och bli något gelé-aktig i konsistensen. Pensla laxfiléerna försiktigt med geléfonden. Låt stelna i kyl.
  • 1 Smaka av såsen en sista gång. Bland annat kan syran mattas av under tiden i kylskåpet. Servera laxfiléerna med skarpsås och garnera med dill. Färskpotatis och inlagd gurka smakar gott till.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.