11 st
rulle kyld smördeg 700 g laxfilé 1 st ägg Fyllning: 150 g färsk spenat 1 msk smör 100 g kallrökt lax 1 st äggvita 1 msk grädde salt peppar Sås: 2 st schalottenlökar 1 msk smör 2 dl vitt vin eller matlagningsvin 2 dl vispgrädde 1 msk kycklingfond 1 msk maizena redning 2 msk dill Servera med: potatis kokt ärter Ugn: 200°Fyllning: Fräs spenaten tills vätskan kokat in i en stekpanna med smör. Finhacka den kallrökta laxen och blanda med spenat, äggvita, grädde, salt och peppar.
1 Rulla
ut smördegen och lägg på laxen. Bred spenatröran på laxen.
1 Pensla
degkanterna med uppvispat ägg och vik upp degen runt laxen så det blir ett tätt paket. Pensla med ägg. Tillaga i ugnen, ca 35 minuter.
1 Sås:
Skala och finhacka löken och fräs utan att den får färg i en stekpanna med smör. Tillsätt vin, grädde och fond, och koka i 10 minuter. Mixa såsen slät och koka upp. Red av och smaka av med salt och peppar. Rör i dill. Servera till laxen med kokt potatis och kokta ärter.
Skär skåror på längden, nästan ända ner till skinnet på laxen. Rör ihop fyllningen och fyll laxen. Sätt in laxen igen någon minut så den får lite mer färg
Lägg laxbitarna titt ihop i mitten. Laxrulle. Om den börjar bli bränd upptill, sätt laxen längre ner i ugnen, växla till enbart undervärme och sänk temperaturen till 200°. 500-600g lax
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.