Ingredienser Portioner. 10 2 kg högrev i bit 4 gula lökar 4 morötter (4 morötter motsvarar ca 350 g) 2 msk smör 2 msk rödvinsvinäger 1 msk tomatpuré 2 dl rött vin 2 msk japansk soja 1 l kalvbuljong eller vatten + fond (till 1 l vatten behövs 4 msk konc kalvfond) 20 kryddpepparkorn 4 vitpepparkorn 3 lagerblad majsstärkelse salt Mormorskokta morötter 800 g morötter 1 skalad gul lök 2 msk smör salt Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Blötlägg lergrytan i 15 minuter (10 timmar om det är första gången du använder den) Gnid in köttet ned kryddorna och lägg sedan ner den i den blötlagda lergrytan
Stick in mätstickan till en digital stektermometer i köttet. Stek köttet till 65° innertemperatur. Skär upp köttet i ca 6 cm långa bitar och dela dem på mitten lite diagonalt
Putsa köttet från senor och hinnor. Lägg köttet i en ugnssäker form, lägg rotfrukterna runt om. Tillaga köttet till en innertemperatur på 68-70 gr, ca 50-60 min. Ta upp köttet och låt vila i bakplåtspapper 10 min
Ta stekpannan från plattan och ös köttet med det smälta smöret. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det runt om i en stekpanna med 2 msk smör. Lägg kött med steksky i en ugnsfast form och tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 60°. Låt köttet vila i 15 minuter
Putsa och skär köttet i tunna skivor. Se till att vätskan täcker köttet och potatisen. Bryn köttet i 2 msk smör i en gryta och tillsätt potatis och lök. Låt allt puttra under lock i ca 45 min tills köttet är mört