10 2 kg högrev i bit 4 gula lökar 4 morötter (4 morötter motsvarar ca 350 g) 2 msk smör 2 msk rödvinsvinäger 1 msk tomatpuré 2 dl rött vin 2 msk japansk soja 1 l kalvbuljong eller vatten + fond (till 1 l vatten behövs 4 msk konc kalvfond) 20 kryddpepparkorn 4 vitpepparkorn 3 lagerblad majsstärkelse salt Mormorskokta morötter 800 g morötter 1 skalad gul lök 2 msk smör salt Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Vänd köttet i mjöl och bryn därefter skivorna i en stekpanna och lägg i en kastrull med tomatpurén. Vid servering låt potatisspadet rinna av och servera endast med den mustiga skyn från köttet 600 g ytterlår (i 0,5 cm skivor)
Låt koka upp dillköttet snabbt och servera medrotfrukterna och kok potatis. Dillkött. Skär rotfrukterna som små båtar i formen och koka upp i lite av buljongen från köttet tillsammans med smöret och en kvist färsk timjan i några minuter
Låt koka upp dillköttet snabbt och servera medrotfrukterna och kok potatis. Dillkött. Skär rotfrukterna som små båtar i formen och koka upp i lite av buljongen från köttet tillsammans med smöret och en kvist färsk timjan i några minuter
Gör små rullar av spättafilén krydda med salt och peppar. Koka rotfrukterna i vatten och tillsätt anis, salt, oregano, koriander, vinäger, färnkol och peppar
Vad sägs om att hela middagen blir färdig på samma gång. Här ligger potatisen och blir färdig i såsen, så du behöver inte ställa dig och skala potatis när du kommer hem
Täck med vatten och koka upp under lock. Skumma med en slev. Skär revbensspjällen i bitar eller skivor längs med revbenen och lägg i bunken med marinad
Skala och klyfta löken och dela purjon och dela de rotfrukter du väljer att ta med. Det fick bli Dillkött, en klassisk husmanskost idag lagad på kvigan från förra årets frambog, eller egentligen märgpipa, men nu blev den urbenad
Peppra rikligt, salta eventuellt och servera genast med äggulor i skal. ) Det finns redan flera versioner av detta här på Salt&Peppar, men idag blir det Per Morbergs version av klassikern
Låt koka upp och smaka av med gelé, eventuellt lite salt och peppar. Vill du ha tjockare sås, red av med lite redningsmjöl Servera med gelé, sockerärtor och pressad potatis
Servera fläskpannkakan med lingonsylt. Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Härligt att få en anledning att göra denna goda klassikern igen
PS, jag gjorde även barnmat till Filip av det här, potatis, de kokta morötterna, lite sås och lite kött mixades med en extra skvätt grädde samt vatten nog för att det skulle bli löst
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.