Khoresh fesenjan - Persisk gryta med valnötter och kyckling
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Khoresh fesenjan - Persisk gryta med valnötter och kyckling

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Khoresh är beteckningen för en gryta, som alltid är syrlig. Milt kryddad men alltid smaksatt med något syrligt t.ex. citron, lime, granatäpple, sur apelsin – t.o.m. rabarber. Fesenjan: är en mer festlig rätt inom det persiska köket.
  • 1 stor hackad gul lök
  • ½ tsk svartpeppar
  • ½ tsk gurkmeja
  • 100 g smör eller olja (helst fett fr. fårsvansar)
  • 500 g kyckling i bitar
  • saft av en citron
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 msk vetemjöl
  • 250 g grovt hackade valnötter
  • 1 dl hett vatten
  • 3 dl granatäppeljuice (el. limejuice, brunt rörsocker o. tomatjuice istället)
  • salt
  • matolja
  • 1 liten aubergine

Beskrivning

    Stek lök med peppar och gurkmeja i smör eller olja tills den är gyllenbrun. Ta ur från pannan men lämna matfettet kvar.
    Strö mjöl och valnötter på kycklingbitarna och bryn i matfettet, tillsätt vatten, granatäppeljuice och salt efter smak samt citronsaft om man vill ha rätten riktigt syrlig. Täck med lock och sjud på låg värme i 30 minuter.
    Skär auberginen längs med i tunna skivor och strö på salt och låt stå 10 minuter. Skölj av, torka och stek i olja tills den är vackert gyllenbrun på båda sidor.
    Lägg auberginen över kycklingen och sjud vidare på låg värme till auberginen mjuknat ordentligt och en mustig brun sky täcker kyckling.
    Strö över kardemumma, rör om försiktigt och sjud ytterligare fem minuter.
    Servera med ris.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.