Khoresh fesenjan - Persisk gryta med valnötter och kyckling
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
Khoresh är beteckningen för en gryta, som alltid är syrlig. Milt kryddad men alltid smaksatt med något syrligt t.ex. citron, lime, granatäpple, sur apelsin – t.o.m. rabarber. Fesenjan: är en mer festlig rätt inom det persiska köket.
1 stor
hackad gul lök
½ tsk
svartpeppar
½ tsk
gurkmeja
100 g
smör eller olja (helst fett fr. fårsvansar)
500 g
kyckling i bitar
saft av en citron
1 tsk
kardemumma
2 msk
vetemjöl
250 g
grovt hackade valnötter
1 dl
hett vatten
3 dl
granatäppeljuice (el. limejuice, brunt rörsocker o. tomatjuice istället)
salt
matolja
1 liten
aubergine
Beskrivning
Stek lök med peppar och gurkmeja i smör eller olja tills den är gyllenbrun. Ta ur från pannan men lämna matfettet kvar.
Strö mjöl och valnötter på kycklingbitarna och bryn i matfettet, tillsätt vatten, granatäppeljuice och salt efter smak samt citronsaft om man vill ha rätten riktigt syrlig. Täck med lock och sjud på låg värme i 30 minuter.
Skär auberginen längs med i tunna skivor och strö på salt och låt stå 10 minuter. Skölj av, torka och stek i olja tills den är vackert gyllenbrun på båda sidor.
Lägg auberginen över kycklingen och sjud vidare på låg värme till auberginen mjuknat ordentligt och en mustig brun sky täcker kyckling.
Strö över kardemumma, rör om försiktigt och sjud ytterligare fem minuter.
Servera med ris.
Dela kycklingenoch skölja med vatten. Gott med basmati ris och turkisk yughurt till. Lös safran i ½ dl varm vattenStek löket I olja i medel värme till det får en gyllen färg utan att bli bränd
Sötsur grytamedkyckling, wokgrönsaker och ananas. Skär ananasringarna i tärningar och vänd i grytan. Skär kycklingen i bitar och stek i olja under omrörning
Jag gjorde i ordning en ”snabb-gryta” medkycklingoch chorizo. Men så här i vardags så kan man göra lite ”snabb-grytor” där dom kanske får puttra lite under en timme
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.