Jordgubbstårta med mandelbottnar och vaniljsmörkräm
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
12
port
Bottnarna
4
äggvitor
1 dl
erytritol eller xylitol
2,5 dl
(120 g) mandelmjöl
100 g
smör
1,5 dl
vispgrädde
2 tsk
bakpulver
2 tsk
fiberhusk
1 krm
bittermandelextrakt
Vaniljsmörkräm
4
äggulor
2 dl
vispgrädde
2 msk
erytritol eller xylitol
100 g
smör
½ tsk
vaniljpulver eller vaniljextrakt
Garnering
3 dl
vispgrädde
450 g
färska jordgubbar
Beskrivning
Bottnarna
Sätt ugnen på 185 grader.
Separera äggen och lägg äggulorna i en liten kastrull, ställ åt sidan. Vispa äggvitorna med en elvisp i en stor skål till vitt skum. Det tar några minuter.
Häll i sötningen och fortsätt vispa. Smält smöret och tillsätt resten av ingredienserna. Blanda snabbt ihop utan att vispa för länge.
Smörj in en springform med löstagbara kanter, ca 27 cm i diameter, med smör. Häll i smeten och bred ut den till ett jämnt lager med en slickepott.
Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills mitten av kakan har stabiliserat sig.
Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna. Täck kakan med plastfolie och ställ sedan in den i kylen över natten om du ska servera tårtan dagen efter.
Vaniljkrämen
Häll i grädden i kastrullen med äggulorna och sätt på låg värme. Vispa ordentligt. Häll i resten av ingredienserna förutom smöret. Vispa tills krämen tjocknat. Se till så att krämen inte börja koka för då blir det äggröra istället för vaniljkräm, det vill vi undvika i det här fallet. Stäng av värmen på plattan.
Dela smöret i mindre bitar och lägg ner dem i kastrullen. Rör samman tills smält och ihopblandat.
Låt svalna. Ställ sedan in i kylen tills den blir helt kall, gärna över natten.
Häll över vaniljkrämen i en stor skål och vispa med elvisp tills fluffig.
Tårtbygget
Dela kakan på mitten så det blir två tårtbottnar. Lägg den understa på ett fint tårtfat.
Bred ut vaniljkrämen på tårtbotten och lägg på den andra botten som ett lock.
Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Bred ut den över hela tårtan eller spritsa om du vill ha ett mer elegant utseende.
Skär jordgubbarna i klyftor eller i skivor. Dekorera tårtan efter eget tycke och smak. Lägg gärna på några vackra blommor för extra somrig känsla.
Tips!
Variera smakerna genom att tillsätta rivet citron- eller limeskal i vaniljkrämen och toppa med bär efter säsong.
Vi är hemma en vecka nu hela familjen och både S och jag har listor med hemmafix. (Mammamiddag är en middag med oss fem mammor från föräldragruppen - en så bra tradition vi har
Efter att ha varit sugen på jordgubbstårta sedan nationaldagen smakade det så otroligt gott i helgen då jag äntligen fick mumsa på en tårta med jordgubbar och grädde
Ida-Marie var medoch dekorerade noggrant. Nederst mosad banan med uppvispad mjölkfri grädde, andra är mosade jordgubbar även här blandat med uppvispad mjölkfri grädde
På midsommarafton är det ju obligatoriskt med sommartårta och i år gjorde jag en glutenfri tårta med jordgubbar och rabarber på kokosbotten - suveränt god och lätt att göra
Tag av marängen från värmen och vispa den med elvisp tills den har svalnat. Lyckades inte riktigt bra med botten vilket jag nu har förstått beror på att jag inte lät den stå inne tillräckligt länge i ugnen
Lägg sist grädde runt hela tårtan (gärna spritsat) och garnera med mer jordgubbar. Blanda 2 dl mjölk med 5 msk vaniljsåspulver och bred över, lägg sedan skivade jordgubbar (ev banan oxå) i ett utspritt lager på vaniljkrämen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.