1 råsockerBlanda
alla ingredienser till degen, enklast i matberedare. Låt degen stå kallt några timmar så att den sätter sig. Kavla ut degen och klä en vid pajform, ca. 28cm diameter med höga kanter.Sätt ugnen på 175 grader.Lägg smörpapper ovanpå pajdegen och fyll formen med gula ärter för att undvika att kanterna sjunker ihop. Förgrädda pajskalet 10 minuter och låt gärna skalet fortfarande vara varmt när det fylls. Sänk ugnstemperaturen till 120 grader.Koka ner grädden till hälften och låt den svalna.Vispa ihop ägg och socker. Blanda ner den hopkokta, avsvalnade grädden i äggsmeten och tillsätt apelsinblomsvatten, cest och saft från 2 citroner och pressad saft och cest från 3st blodapelsiner.Häll smeten i pajskalet. Täck gärna formen med folie för att undvika att kakan får färg.Grädda i 120 grader. Det kan ta mellan 30 och 50 minuter beroende på ugn. Fyllningen skall vara fast men dallra lite.Till toppingen: Skala blodapelsinerna med kniv så att du får bort allt det vita, skiva tunt och låt mellanlanda på ett hushållspapper.Vid servering: Arrangera apelsinskivorna på den avsvalnade pajen, strö över råsocker och bränn av med brûlebrännare så att sockret blir karamelliserat.
Den här goda pajen åt vi igår till efterrätt. Min kompis Jenny var gullig och bidrog med den. Det är klart den godaste citruspaj jag någonsin ätit, precis lagom krämig och varken för söt eller för sur
En kombination seg maräng, fluffigt grädde, syrlig lemon curd och söta jordgubbar. På söndag är det Mors dag, en dag att fira oss mammor som kämpar med moderskapets alla möjliga och omöjliga utmaningar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.