13 dl
olivolja, mild och kallpressad sort eller ta rapsolja
1100 gram
ramslök
10,5 dl
vatten
1100 gram
parmesan eller grana padano. Västerbottenost funkar ocksåRosta solrosfröna i en stekpanna ca fem minuter så att de får lite färg. Rör under tiden. Rensa och skölj ramslöksbladen. Strimla dem. Mixa solrosfrön snabbt och hastigt med ramslök samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en grov röra. Kör ej för länge då blir ramslöken besk. Rör i olivolja. Riv osten fint och rör i den. Om du vill kan du smaka av med salt, citronsaft och vitpeppar. Ramslökspeston är klar att servera.
Tillsätt senapsfrö, tomatpuré och fräs med det ca 1 minut. Denna lite starkare och fylligare typ av lökrelish/salsa passar till hamburgare eller god grillad korv
(om du vill ha en helt slät sås kan du mixa blandningen slät med stavmixer). Tillsätt garam masala, ingefära, koriander och socker och låt fräsa med tills allt går samman till en kladdig röra
Pasta medpesto, potatis och gröna bönor, så som man äter det i Ligurien. Krossa vitlöken med saltet och en matsked olivolja i en mortel tills det blir en kräm
Artusi för svenskar | Italiensk mat från 1800-talet
Iallafall så tipsade hon mig om att man kan göra en supergod pesto av Ramslöken(ogräset). Släng i kryddorna och förvara sen peston i en burk eller använd direkt i en pastarätt som jag gjorde♥
Vi är sällan sena att hoppa på tåget och bar därför med oss en säck hem från en av Vännernas underbara moders trädgårdsland för att rodda ihop en vacker pesto på vår nya kompis
Servera peston till. Smaka av med salt och nymalen peppar. Lägg ramslök, basilika, parmesan, olivolja, Knorr Lökfonden och solroskärnor i matberedaren och mixa till fröna är finfördelade
ex ramslökspesto eller ramslökssill. Som sagt så hade vi ju en finfin söndagsutflykt i helgen och vi kom hem med en stor påse av skogens gröna guld, den vitlöksdoftande ramslöken
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.