Lyxig hummerpasta
Svt
Svt
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • hummer
  • 1 olja
  • 1 cognac eller brandy, (2 msk för flambering)
  • 1 fänkål
  • 1 morot
  • 1 schalottenlök
  • 1 spansk peppar, skivad - eller 1 krm chiliflakes
  • 1 tomatpuré
  • 1 vatten
  • 1 vitt vin
  • 1 vispgrädde
  • 1 salt & vitpeppar
  • 1 pasta, t.ex. linguine, fettuccine eller pappardelle
  • 1 cocktailtomater
  • 1 gräslök, fint skuren1. Halvera hummern. Ta bort magen som sitter uppe vid huvudet och gälarna som sitter under skölden vid benen. Ta ut köttet och ta tillvara hummersmöret. Krossa klorna och försök få ut köttet så helt som möjligt. Krossa skalen så mycket det går i mortel eller med vass kniv.2. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs skalen tills det börjar dofta hummer. Ta grytan från värmen och se till att du inte har något ovanför som fatta eld. Ha även ett lock till hands. Häll på 2 msk cognac och tänd på direkt. 3. Ställ tillbaks grytan på spisen och tillsätt fänkål, morot, schalottenlök, chili och tomatpuré. Fräs någon minut och tillsätt sedan 6 dl vatten, 1½ dl vin. Sjud 20 minuter. 4. Sila av skal och grönsaker från hummerfonden och häll tillbaks den i grytan Koka utan lock tills fonden är reducerad till ca 2 dl.5. Tillsätt grädden, 2 msk cognac och 2 msk vin. Koka ner såsen tills drygt 2 dl återstår. Smaka av med salt och lite peppar. 6. Koka pastan men avbryt när drygt 1 minut återstår av koktiden. Häll av pastavattnet och blanda den avrunna pastan med såsen. Låt sjuda ihop med såsen någon minut. Skär hummerköttet i bitar, men spara klorna. Tillsätt hummerköttet till pastan tillsammans med tomaterna och låt allt bli varmt. Smaka av. Strö över gräslök och lägg upp på varma tallrikar. Toppa med hummerklo och gärna lite fänkålsdill.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.