11 ⁄2 dl
smakrik olivoljaBörja med rucola- och hasselnötscrèmen: Hacka nötter och rucola grovt och lägg ner i en matberedare. Skala och hacka vitlöken och tillsätt också vitlöken och olivoljan.
1 Mixa
till en grynig röra och smaka av med salt.
1 Salta
och peppra oxfilén och pensla den med olivolja.
1 Vänd
sparrisen i lite salt och olivolja.
1 Grilla
oxfilén och sparrisen under några minuter över direkt värme till kraftig grillyta. Låt oxfilén svalna och skiva den därefter i supertunna skivor.
1 Dela
sparrisen i mindre bitar.
1 Lägg
upp oxfilén på ett fat. Fördela sparrisen ovanpå.
1 Hyvla
över osten. Toppa med rucola- och hasselnötscrèmen. Strö över flingsalt, peppra och ringla över olivolja.
Smaka av med salt och peppar, pensla oljan över laxskivorna. Toppa med lite fint skuren bladpersilja. Fisk som ska serveras rå eller gravas bör enligt livsmedelsverket frysas i två dygn innan den används
Det går lika bra att använda sig av prosciutto eller bresalo till carpaccion. För att jag är fixerad vid kontrasten mellan sött och salt gjorde jag en toast bredvid med en marmelad gjord på torkade aprikoser
Hetta upp olivolja i en stekpanna och rosta pinjenötterna på medelvärme utan att bränna. "Garnera" oxfiléskivorna rikligt med ruccola, rostade pinjenötter och skivad parmesanost (går även bra med västerbottensost eller annan kryddig ost)
Finskiva så tunt det går den råa tonfisken med vass filékniv eller i maskin. Lägg upp den på en kyld tallrik tillsammans med finriven rättika, inlagd skivad ingefära, riven saltad gurka som fått rinna av, lite wasabi samt kanske tunna, tunna skivor av purjolök som dekoration (ej på bilden)
Dessutom hittade jag en variant med en senapsdressing i julklappsboken ‘Stora boken om Vin & Mat’ av Christer Berens och carpaccion i kombination med denna dressing och ett glas italiensk soave var nästan genialiskt
Servera med citronklyftor och ev rostat bröd. Blanda ihop sallad, gurka och färsk gräslök. Lägg salladen på sidan av ett uppläggningsfat eller på portionstallrikar
Har fastnat i carpaccioträsket. Igår vaknade jag upp med en kvarts förkylning. Salta med flingsalt. Riv pepparrot över och vrid några varv med pepparkvarnen
Krydda med salt och grovmald peppar. 1½ dl hackad gräslök vattenkrasseSkiva musslorna tunt med en vass kniv. 1Skala grapefrukten med en vass kniv så att det vita för svinner. 1Hyvla fänkålen tunt på en mandolin eller med osthyvel. 1Toppa med fänkål och fördela små buketter av vattenkrasse på carpaccion
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.