Kycklingpaj bourguignon
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 4 1 röster

Ingredienser

  • 4 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
  • 12 krm salt
  • 1150 g kallt smör
  • 14 msk kallt vatten
  • 1300 g kycklinglårfilé
  • 1 smör
  • 1100 g färska champinjoner
  • 1125 g schalottenlök, cirka 8 små
  • 1100 g rökt sidfläsk
  • 12 tsk timjan
  • 13 dl grovriven, lagrad ost
  • 13 ägg
  • 12 dl mjölk
  • 11 dl grädde
  • 1½ tsk salt
  • 11 krm nymald peppar
  • 11 ägg till penslingBotten: Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse i cirka 1 timme.
  • 1 Tryck ut hälften av degen i en pajform, cirka 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt både bottnen och degbiten vila ytterligare cirka 30 minuter i kylen.
  • 1 Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
  • 1 Fyllning: Bryn kycklingfiléerna i smör i en stekpanna. Sänk värmen och låt eftersteka tills de är genomstekta. Låt svalna. Skär i skivor.
  • 1 Dela större champinjoner. Skala och halvera löken. Fintärna fläsket. Bryn svamp, lök och fläsk i en liten klick smör. Blanda i timjan.
  • 1 Varva skivad kyckling och svampfräs i det förgräddade pajskalet. Strö på ost.
  • 1 Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
  • 1 Kavla ut resten av degen på mjölat bord och sporra ut remsor. Lägg dem i ett rutmönster över pajen. Pensla remsorna med uppvispat ägg.
  • 1 Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills den har fått en fin färg.

Beskrivning

Kommentarer

  • manuela-2

     - 

    Gjorde dubbel sats och röda pajformen och vita ovala ugnsformen. Räckte bra (lite för mkt äggstanning bara). Ta din tid att dekorera. Körde minutstrimlor och stekte allt i samma kastrull (kyckling först, få färg, sen resten). Överdriv ej timjanen.

  • manuela-2

     - 

    Servera med dressad sallad

  • manuela-2

     - 

    Servera med dressad sallad

Logga in eller Registrera för att kommentera.