Ansjovispaj med potatis och karamelliserad lök
www.landleyskok.se
www.landleyskok.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Fyllning
  • 1800 g potatis
  • 2 stora gula lökar
  • salt
  • 1,5-2 burkar ansjovis
  • 1,5 dl riven Västerbottensost
  • 1 Pajdeg:
  • 14-5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 125 g smör
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk ättika
  • 1 Stanning:
  • 15 ägg
  • 3-5 dl grädde
  • spad från ansjovisen
  • salt, peppar, persillade1. Skala och hacka löken. Smält smör i en stekpanna och låt löken mjukna i det på mediumvärme. Slta ett varv. När löken mjuknat och börjat bli genomskinlig är den klar.
  • 12. Gnugga potatisen ren och koka den i 5 minuter i saltat vatten. Skölj den i kallt vatten och tärna sedan upp till mindre bitar. Halvera anjovisen och spara spadet till stanningen. Riv Västerbottensosten.
  • 13. Blanda vetemjöl med bakpulver och salt. Ha i bitar av rumsvarmt smör, ättika och sedan lite vatten vartefter, och knåda ihop. Degen ska vara följsam och hålla ihop. Är den för kladdig, ha i mer mjöl, är den för torr, ha i mer vatten. Kavla ut degen och placera den över pajformen. Se till att lite av degen hänger över kanten på formen, den drar nämligen ihop sig när den förgräddas. Ställ pajskalet kallt i 15 minuter. Nagga sedan botten med en gaffel och förgrädda skalet i 10 minuter i 150°C.
  • 14. Vispa ihop ägg och grädde med spad från ansjovisen och kryddor. Beroende på hur djup formen är behövd det olika mycket grädde. Fördela ut potatistärningar, lök och ansjovis. Slå stanningen över så det är cirka en centimeter kvar till kanten. Strössla ut Västerbottensosten och grädda sedan i 200°C i 40-45 minuter. Täck med aluminiumfolie sista minutrarna och grädda klart om den börjar bli bränd på ytan.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.