Köttfärspaj med fetaost
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1100 gram smör eller margarin
  • 13-5 msk vatten
  • 10,5 tsk salt
  • 1 Fyllning: 800 gram blandfärs, fläskfärs eller nötfärs
  • 12 gula lökar
  • 12 msk olivolja till stekning
  • 11 burk krossade tomater
  • 1200 gram tomatpuré
  • 11 msk socker
  • 11 msk torkad basilika
  • 12 msk Sambal Oelek
  • 13 vitlöksklyftor
  • 11 tsk salt
  • 12 krm vitpeppar
  • 11 påse, 150 gram riven ost som gratängost
  • 1250 gram fetaostMät upp mjöl i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp. Bryn färsen i olivolja stekpanna och lägg den sedan i en gryta. Skala och hacka lök och fräs den i olivolja i stekpannan några minuter så den blir mjuk utan att få färg. Lägg den sedan i grytan. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, socker, basilika, Sambal Oelek, salt och vitpeppar. Pressa vitlöken över och rör om. Låt småputtra på låg värme 15 minuter, rör om då och då, och tag sedan grytan från värmen. Tryck ut degen i en vid form av ugnssäkert glas eller porslin så att den täcker formens botten och kanter. Degen räcker till en stor eller två mindre pajer. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 5 minuter på 200 grader. Ta ut pajskalet och lägg i köttfärsfyllningen, jämnt fördelat över hela. Strö över smulad fetaost samt riven ost. Grädda köttfärspajen på nedersta falsen i 200 grader tills osttäcket fått fin färg, cirka 30-35 minuter. Om pajen börjar brännas i toppen så lägg över lite folie.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.