1 Fyllning:
800 gram blandfärs, fläskfärs eller nötfärs
12 gula
lökar
12 msk
olivolja till stekning
11 burk
krossade tomater
1200 gram
tomatpuré
11 msk
socker
11 msk
torkad basilika
12 msk
Sambal Oelek
13
vitlöksklyftor
11 tsk
salt
12 krm
vitpeppar
11 påse,
150 gram riven ost som gratängost
1250 gram
fetaostMät upp mjöl i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp. Bryn färsen i olivolja stekpanna och lägg den sedan i en gryta. Skala och hacka lök och fräs den i olivolja i stekpannan några minuter så den blir mjuk utan att få färg. Lägg den sedan i grytan. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, socker, basilika, Sambal Oelek, salt och vitpeppar. Pressa vitlöken över och rör om. Låt småputtra på låg värme 15 minuter, rör om då och då, och tag sedan grytan från värmen. Tryck ut degen i en vid form av ugnssäkert glas eller porslin så att den täcker formens botten och kanter. Degen räcker till en stor eller två mindre pajer. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 5 minuter på 200 grader. Ta ut pajskalet och lägg i köttfärsfyllningen, jämnt fördelat över hela. Strö över smulad fetaost samt riven ost. Grädda köttfärspajen på nedersta falsen i 200 grader tills osttäcket fått fin färg, cirka 30-35 minuter. Om pajen börjar brännas i toppen så lägg över lite folie.
Just nu så längtar jag efter helgen, det finns ett ställe i Borås en lekplats som heter ” Inte nudda marken parken” vore kul att åka dit med godingarna M&M
Ingredienser Portioner. 4 4 port pasta (gärna route) 1 gul lök ca 500 g blandfärs 1/2 msk olja 1 vitlöksklyfta 1 tsk rosmarin 500 g krossade tomater 2 1/2 dl vatten 1 grönsaksbuljongtärning eller motsvarande mängd fond 1 dl chilisås (eller ketchup) salt peppar 150 g riven ost 1/2 isbergssallad Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.