Koka upp en stor kastrull med vatten och salt. Skär köttet i tärningar och lägg i det kokande vattnet. Låt koka upp och skumma sedan noga för att få en klar buljong. Tillsätt lagerblad, svartpepparkorn och oxfond. Låt soppan puttra på svag värme i ca 1 ½ h. Skala potatis, morot, palsternacka, rotselleri och kålrot. Dela och skölj purjolöken. Skär potatisen i små tärningar. Skär morot, palsternacka, rotselleri och kålrot i lite större tärningar. Skär purjolöken i strimlor. Tillsätt alla rotfrukter i kastrullen och låt puttra ytterligare 25 min, Blanda sedan ner purjolöken och bönor låt koka 10 min. Späd eventuellt med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Gör under tiden klimpen: Hacka persiljan fint. Skölj citronen och riv skalet på finaste sidan av rivjärnet. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Låt fräsa och vispa ner mjölken lite i taget tills det blir en tjock smet. Dra av från värmen och rör ner persilja, citronzest och äggulor. Smaka av med salt. Häll upp degen på en fuktig tallrik och forma sedan till små bollar. Skala pepparroten, riv den fint och blanda ihop med crème fraiche. Smaka av med salt och en nypa socker. Servera köttsoppan med klimp och pepparrotskräm.
På Bondens marknad köpte jag en bit fin, närproducerad högrev från Lövsta kött, och den förvandlades till den mest ljuvliga stek, som långsamt fick puttra tillsammans med lök, rotfrukter, och dadlar i rödvin, fond och kryddor
En skomakarlåda skall enligt recept innehålla ryggbiff och serveras med potatismos, stekt sidfläsk och aromsmör och den rätt som jag idag bjuder på är alltså en förkokt högrevsbit även kallad Texas biff som sedan grillas och serveras med de klassiska tillbehören
Till riktig Bistecca ska man använda sig av en riktigt tjock och stor T-benstek eller Porterhouse som man sedan smaksätter med tex olivolja och citron men vanligtvis rosmarin och vitlök
Så gjorde jag med den här högreven som jag serverade med ett smör blandat med honung, mynta och vitlök, tillsammans med ett mos på vita bönor med citron blev det en riktig höjdare
Jag var självklart tvungen att servera något till och då blev det långsamt bräserad högrev i rödvin, ugnsbakad shalottenlök med citron och lite smörsteka kantareller
Grillad högrev med gremolata och halloumisallad var en riktig höjdare. Salta och peppra köttet. Fantastiskt gott kött med en fräsch gremolata som förhöjer smaker
Servera med lingonsylt. Salta och peppra runt om och bryn högreven i smör i en stor gryta. Skala och skär rotsaker, äpple och lök i grova bitar och lägg ner dem i grytan
6 1800 g högrev 2 msk salt 1 1/2 morötter 1 1/2 gula lökar 1 bit rotselleri (à ca 100 g) smör till stekning 1 knippa mejram alt torkad mejram (1 knippa motsvarar 1 msk torkad) 1 knippa timjan 3 lagerblad 15 vitpepparkorn ev salt och nymalen vitpeppar Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Svenskt Smör, valfri 5
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.