Gör så här: Skala potatisen och skiva den tunt. Hacka vitlöken. Fräs potatisen med lite smör och olivolja. Tillsätt vitlöken när potatisen fått färg och stek tills potatisen är klar.
Oxfilé
800 g
oxfilé
Smör och olivolja att steka i
Gör så här: Bryn oxfilén i en het grill-/stekpanna med lite smör och olivolja. Placera köttet i ugnen i 12 minuter på 175 grader. Låt gärna köttet vila i några minuter innan servering.
Lökfrästa Haricots Verts
200 g
haricots verts
1 st
liten gul lök
1 st
vitlöksklyfta
Smör att steka i
Gör så här: Koka upp vatten i en kastrull och lägg i rensade haricots verts. Koka upp och skölj sedan bönorna i kallt vatten - gärna med lite is i.Hacka den gula löken och vitlöksklyftan och fräs i en panna med lite smör. Tillsätt haricots verts i slutet.
Ankleversmör
100 g
anklevermousse eller ankleverpaté. (mousse är billigare)
300 g
osaltat smör
Salt och peppar
Gör så här: Låt allt bli rumstempererat så går der lättare att blanda råvarorna. Lägg anklevermoussen/patén i en bunke eller i en matberedare och vispa ihop med smöret. Salta och peppra. Lägg den blandade smeten i ett smörpapper som rullas ihop och läggs i kylen för att stelna
alternativt ta en spritspåse och spritsa ut smeten på ett fat och ställ i kylen. Placera på köttbiten vid serveringen.
Rödvinssky
1 st
liten morot
1 st
liten palsternacka
4 st
vitlöksklyftor
1 st
liten gul lök
Smör att steka i
1 dl
brun farin
½ dl
köttbuljongpasta eller 3 st köttbuljongtärningar
4 dl
rödvin
5 dl
vatten
Lite maizena utblandad med lite vatten till redning
Oxfile är kanske så klassiskt det kan bli på nyår, men det kan ju vara lite kult med det med. När man lagar mat till många kan man göra det lätt för sig och laga så mångakomponentersommöjligtsom funkar att laga dagen innan och bara värma på vid själva serveringen
Parmesanpotatis. Koka skalad, mjölig potatis. Riv parmesanost. Mosa potatisen och blanda med äggulor, olivolja, riven parmesan, basilika, salt och svartpeppar
Ta fram oxfilé och smör så att de blir rumstempererade. Börja med klyftpotatisen. i ett durkslag, torka med lite papper och blanda demmed olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna
Servera oxfilén med de grillade grönsakerna, aoilisåsen samt kokt potatis. GRILLADE GRÖNSAKER. Pressa vitlök i en skål och blanda medmajonnäs och matyoghurt
Nu har maken stått vid grillen igen, den här gången blev det till att testa hel oxfilé. Grillen behöver förberedas med en rejäl glödbedd för både direkt och indirekt grillning
se och det blev direkt en favorit för både maken och mig. Och paprikasalsan gör sig otroligt bra ihop med bearnaisesås (som vi valde att komplettera rätten med)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.